Joris Luyendijk op Directie-event

Antea organiseert ieder jaar een netwerkbijeenkomst voor de directeuren van de portefeuille-bedrijven. Ook ex-deelnemingen zijn hierbij van de partij. Vanwege de COVID-pandemie kon dit evenement voor het laatst in juni 2019 plaatsvinden. Toen is er gekozen voor paintballen en een barbecue bij Antea-deelneming Fundustry in Harderwijk.
Na de versoepelingen was het gelukkig weer mogelijk om een bijeenkomst te organiseren. Op 1 juli jl. trad journalist en schrijver Joris Luyendijk op, die onderzoek heeft gedaan naar Diversiteit en Inclusiviteit. Later dit jaar verschijnt een boek van zijn hand over dit onderwerp na eerdere succesvolle boeken over onder andere het Midden-Oosten (Het zijn net mensen) en bankiers (Dit kan niet waar zijn).
De aanwezigheid van Luyendijk kon op veel enthousiasme rekenen. Er waren 50 directeuren van Antea-deelnemingen en voormalige deelnemingen op dit evenement afgekomen, dat plaatsvond bij Antea-deelneming Frisse Blikken in Utrecht.

Luyendijk hield een boeiend betoog met de prikkelende titel Waarom mannen zoals Joris Luyendijk in ons land zo vaak de baas zijn. Hij benadrukte dat Diversiteit veel meer is dan de keuze man-vrouw of zwart-wit. Het gaat bijvoorbeeld ook om het milieu waar iemand uit afkomstig is.
Na een uitgebreide en levendige discussie met de deelnemers was het tijd voor de aansluitende borrel en walking dinner waarbij de ondernemers met elkaar konden kennismaken en ervaringen uitwisselen. De aanwezigheid van managers van voormalige deelnemingen laat zien dat er wederzijds met genoegen wordt teruggekeken op de samenwerking. Antea nodigt ook deze managers heel bewust uit voor deze bijeenkomsten. Zij zijn als onderdeel van dit alumni-netwerk de ambassadeurs van Antea.

De gelegenheid werd ook te baat genomen om voor de website van Antea een nieuwe groepsfoto te maken. Op de oude foto op de homepage kwam regelmatig kritiek dat bij Antea geen sprake is van diversiteit. Hierop waren uitsluitend blanke mannen van middelbare leeftijd te zien. Deze kritiek is onterecht. Inmiddels staat bij meerdere portefeuille-bedrijven een vrouw als CEO aan het roer of is er een vrouwelijke CFO. De nieuwe homepage illustreert dat en lokt hopelijk meer vrouwelijke ondernemers naar Antea. Jullie zijn van harte welkom.

Antea Participaties in het kort

Antea Participaties verstrekt risicodragend vermogen aan ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf. De aandacht is gericht op jongere bedrijven met een groeipotentieel en een ‘track record’ van enkele jaren. Daarnaast gaat de interesse uit naar volwassen ondernemingen in de expansiefase of bedrijven die te maken krijgen met een management buy-in / buy-out als oplossing voor een opvolgingsprobleem van de DGA.