VOORWOORD

Eén vogel in de hand of tien in de lucht

Voor iedere ondernemer komt op een bepaald moment de cruciale vraag: Hoe lang ga ik nog door? Wanneer is het juiste moment om mijn bedrijf te verkopen? Menig ondernemer maakt van de huidige situatie op de overnamemarkt gebruik om in zee te gaan met een strategische koper. Zoals een ervaren overname-adviseur in dit nummer van InBusiness zegt: “Als je nu je bedrijf niet kan verkopen dan weet je zeker dat dat je nooit meer gaat lukken.”

Veel ondernemers vinden het te vroeg om nu 100% te verkopen. Ze verwachten nog veel groei van hun bedrijf de komende jaren en ook de macro-economische omstandigheden zijn gunstig: een hoge economische groei en nog altijd een lage rente. Ik begrijp die ondernemers wel. Als je de komende 5 jaar een winstverdubbeling verwacht dan zou je wel gek zijn om afscheid te nemen van je bedrijf. Daar komt bij: ondernemen is veel te leuk.

Maar niemand weet natuurlijk zeker of het overnameklimaat op lange termijn zo goed blijft. Voor alle ondernemers die een deel van die onzekerheid weg willen nemen is er in overnameland inmiddels een nieuwe transactiesoort: de pre-exit. Hierbij verkoopt een ondernemer nu een deel van zijn of haar aandelen aan een investeerder om gezamenlijk te gaan werken naar een exit op termijn.
De pre-exit biedt een ondernemer het beste van beide werelden. Aan de ene kant casht hij een deel en stelt dat gedeelte veilig. Met het restant doet de ondernemer volop mee in de verwachte waardegroei in de toekomst. En misschien nog wel het belangrijkste: de ondernemer kan doorgaan met ondernemen.

Dit jaar heeft Antea 2 nieuwe bedrijven via een pre-exit aan de portefeuille kunnen toevoegen: leisurebedrijf Fundustry in Harderwijk en non-food distributeur Interhal in Breda. De DGA’s van deze bedrijven stellen zich graag aan u voor. Wij ontpoppen ons steeds meer als dé pre-exit specialist van het MKB. De afgelopen 5 jaar was dat verreweg onze belangrijkste transactiesoort. Dat Antea een graag geziene partner is voor DGA’s die een pre-exit overwegen is geen verrassing. Los van de prijs is voor die ondernemers vooral belangrijk de mate van vrijheid die zij van een investeerder krijgen. Als je 10 of 20 jaar ondernemer bent dan ben je gehecht aan je vrijheid. Anders dan veel andere investeerders geeft Antea een ondernemer veel operationele vrijheid. We helpen de ondernemer waar mogelijk, maar altijd zonder op zijn of haar stoel te gaan zitten.

Ik wens u een mooie zomer toe. Robert De BoeckOPEN HET INBUSINESS JULI NUMMER