VOORWOORD

You ain't seen nothing yet

De januari-maand is altijd een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het jaar dat voor ons ligt. Antea heeft een uitstekend jaar achter de rug. Drie nieuwe participaties: DVK Media, De West-Friesche Pindabranderij en Palladio. Drie exits: Tradinco, Zonneveld en een deel van Uniekaas. En de succesvolle funding van een nieuwe fonds, Antea Participaties VIII. Met € 31,5 miljoen en 70 nieuwe participanten hebben we geld en een netwerk van succesvolle ondernemers achter ons staan om een aantal mooie MKB-bedrijven te helpen bij de groei van de onderneming en de exit over een aantal jaren.

De Raad van Commissarissen van Antea Participaties VIII is inmiddels in functie en we zullen de eerste proposities binnenkort met hen bespreken. Het fusie- en overnameklimaat is momenteel extreem goed. Veel ondernemers met groeiplannen weten de weg naar Antea als Partner in Business te vinden. In dit nummer een kennismaking met de commissarissen van ons nieuwe fonds. Als we toch met terugblikken bezig zijn: in december vierde ik mijn 25-jarig jubileum in het investeerdersvak. In december 1992 startten we met ons eerste fonds en wat zijn de tijden veranderd. De funding ging toen met bloed, zweet en tranen. Veel geïnteresseerden gaven aan eerst de resultaten van de eerste twee fondsen te willen afwachten voordat ze zouden instappen. Het lot van iedere starter. Vijfentwintig jaar en 7 fondsen verder is het de wereld op zijn kop. In anderhalve maand haalden we ruim € 30 miljoen op en sloten we voortijdig de inschrijving. Ik moest teleurgestelde prospects te woord staan omdat ze niet meer konden meedoen. Tot al diegenen die wél op tijd waren zou ik willen zeggen: Dank voor het vertrouwen. We gaan onze stinkende best doen om een goed rendement voor u te behalen.

De vooruitzichten voor 2018 zijn ons daarbij goed gezind. De economie groei als nooit tevoren, de rente is laag en ondernemers hebben een groot vertrouwen in de toekomst. Zo’n mooi klimaat kan ik me in de afgelopen 25 jaar niet herinneren. Voor het Nederlands MKB lijkt te gelden: You ain’t seen nothing yet. Ik wens alle MKB-ers heel veel succes daarbij en mochten we een handje kunnen helpen dan horen we dat graag. We staan in de startblokken.

Wij wensen u en de uwen een gelukkig, gezond en renderend 2018.

Robert De BoeckOPEN HET INBUSINESS JANUARI NUMMER