VOORWOORD

Jubileum

De januari-maand is altijd een mooie maand om terug te blikken op het afgelopen jaar. Antea kende een voortvarend jaar. Vanuit het nieuwe fonds, Antea Participaties VIII, deden we drie investeringen: organisator van bedrijfsuitjes Fundustry, non-food distributeur Interhal en IT-detacheerder Working Spirit. Stuk voor stuk mooie bedrijven met een goed management waar het prettig mee samenwerken is. En we verkochten twee van onze deelnemingen uit eerdere fondsen: parkeersystemen-leverancier 5BY2 aan Lödige en voedingsmiddelenbedrijf Best Cheese aan FrieslandCampina.
Januari is ook de tijd van vooruitblikken. Het economisch klimaat is nog altijd goed en dat zien we ook terug in de verwachtingen voor onze bedrijven. Over de gehele linie wordt dit jaar een verdere groei verwacht. Maar optimisme is een ondernemer natuurlijk niet vreemd. Antea verwacht in 2019 weer een aantal mooie bedrijven aan haar portefeuille toe te kunnen voegen. Vorige maand hebben we al twee intentie-verklaringen getekend en we verwachten deze investeringen op korte termijn af te kunnen ronden. De overnamemarkt draait nog steeds op volle toeren. Steeds meer ondernemers weten de weg naar private equity te vinden.
Vooruitblikkend verheugen wij ons op ons jubileumjaar. Antea bestaat dit jaar 20 jaar. We zullen dat in het najaar groots vieren met onze participanten, directies en commissarissen van onze bedrijven in Theater Diligentia in Den Haag. Als dank voor de prettige samenwerking en het vertrouwen.
Antea stamt uit de vorige eeuw. In 1999 hadden veel Nederlanders nog nooit van een participatiemaatschappij of van private equity gehoord. Op feestjes kostte het me moeite om uit te leggen wat we doen. Die tijd is wel veranderd. Het fenomeen private equity is gemeengoed geworden. Daar waar dit in eerste instantie vooral voor grote ondernemingen beschikbaar was, is dit de laatste 5 jaar ook voor het MKB steeds meer bereikbaar geworden. Toen Antea begon waren de MKB-spelers op de vingers van één hand te tellen. Inmiddels zijn er vele fondsen die zich richten op kleinere en middelgrote ondernemingen. Ondanks die concurrentie blijft de filosofie van Antea onderscheidend: Informal Investors die een bijdrage leveren waar mogelijk, maar wel met een grote mate van vrijheid voor de ondernemer. Die toegenomen concurrentie maakt het leven boeiend. Ik zou geen monopolist willen zijn. Ik verheug me op de volgende 20 jaar.
Wij wensen u en de uwen een gezellig, gezond en renderend 2019.

Robert De Boeck.

OPEN HET INBUSINESS FEBRUARI NUMMER