Nieuwe participaties

Antea investeert in Westpoort

Antea heeft een participatie gerealiseerd in opleidingscentrum Westpoort.

Westpoort is een opleider actief op het gebied van arbo-gerelateerde cursussen binnen de domeinen mobiliteit en veiligheid. Voorbeelden zijn veel wettelijk verplichte trainingen voor heftruckchauffeurs, aannemers, asbestsaneerders en beroepschauffeurs. Westpoort is in 2011 opgericht en heeft een vijftal locaties, zijnde Amsterdam (HQ), Waddinxveen, Den Bosch, Meppel en Sneek. De omzet in 2022 was € 7 miljoen. Het bedrijf heeft ongeveer 20 medewerkers in dienst en maakt gebruik van een pool van 150 ZZP-docenten.

Deze transactie betreft een Management Buy-Out waarbij de algemeen directeur Mark Hoogweg, die 35 jaar oud is en sinds 2018 bij Westpoort werkt, 10% van de aandelen heeft verworven. Antea heeft de overige 90% van de aandelen verworven. De voormalige aandeelhouders waren beperkt tot niet actief in de operatie van de onderneming en hebben na overname geen rol meer in het bedrijf. Westpoort heeft als groeistrategie om de komende jaren door te groeien naar landelijke dekking, middels het openen van nieuwe vestigingen. Tevens is Westpoort van plan haar aanbod te verbreden met cursussen gerelateerd aan de energietransitie.

Deze participatie is na de deelnames in Kwalitaria, Ventus en The People Group de vierde investering van Antea Participaties IX.

Mark Hoogweg, algemeen directeur Westpoort: “Ik ben blij van de aandeelhouders en Antea de kans te hebben gekregen om een Management Buy-Out te doen. Ik heb een heel goed gevoel bij de samenwerking met Antea en zie nog veel groeikansen voor Westpoort. De veiligheidseisen in de bouw, de industrie en transport nemen alleen maar toe en dat speelt ons in de kaart.”
Maarten Herreveld, Investment Manager bij Antea: “Westpoort is een mooie aanvulling op de portefeuille van fonds IX. We hadden nog geen deelneming in een opleider. Met Mark Hoogweg halen we een manager in huis die zich meer dan bewezen heeft. Dat is het mooie van een Management Buy-Out. MBO’s en pre-exits hebben onze voorkeur boven Management Buy-Ins, waarbij we nieuw management van buiten moeten halen. We gaan snel aan de slag met de vorming van een Raad van Commissarissen uit onze kring van Informal Investors die Mark kunnen helpen bij de voorgenomen groei.”

Antea investeert in The People Group

Investeringsmaatschappij Antea in Den Haag heeft een belang verworven in infrastructuur-dienstverlener The People Group te Nieuwkuijk.

De nieuw opgerichte koopholding The People Group Holding B.V. heeft Investing People Holding B.V. overgenomen met daaronder  The People Group – Ingenieurs en Specialisten B.V. Reeds 14 jaar houdt The People Group zich nationaal en internationaal bezig met ontwikkeling van software op het gebied van infrastructuur, in-house engineering en het inzetten van specialistische kennis.  De actieve marktsegmenten zijn: boven, en ondergrondse infra, energie(transitie) en telecom. Met name energiebedrijven, gemeenten, aannemerij en technologie- of kennisproviders ondersteunt zij bij de aanleg, bouw en beheer van projecten.

De omzet was in 2021 circa € 25 miljoen (exclusief joint-ventures). Het bedrijf heeft 300 medewerkers  in dienst en is opgericht in 2008. Het bedrijf onderscheidt zich van de concurrentie doordat zij op drie deelterreinen actief is en daarmee een totaalpakket aan klanten kan aanbieden: software, projecten en people.  De onderneming heeft kantoren in Nederland, Duitsland en Spanje.

Antea heeft een belang van 51%  in The People Group Holding B.V. De rest van de aandelen is in handen van de directie.

The People Group heeft een groeiambitie door de verdere ontwikkeling van software,  nieuwe relaties in het buitenland en in te spelen op de marktontwikkelingen zoals energietransitie en digitalisering. Ook is groei middels overnames (buy-and-build) een bewuste strategie van de onderneming.

Voor Antea is The People Group de vierde participatie in 2022: eerder werd onder andere geïnvesteerd in ICT-dienstverlener Ventus.

Bas van Laar, CEO van The People Group: “We hebben heel bewust gekozen voor Antea als partner voor de komende jaren. Zij laten ons als ondernemer het bedrijf continueren en bieden support bij de buy-and-build strategie die we van plan zijn neer te zetten de komende jaren. Er bestond veel belangstelling voor deelname in The People Group, maar ik heb vooral vanwege de klik voor Antea gekozen. Ik heb inmiddels kennis gemaakt met een deel van de achterliggende Informal Investors en daar zijn al de eerste waardevolle contacten uit ontstaan die ons kunnen introduceren bij nieuwe relaties.”

Robert De Boeck, Managing Partner van Antea: “We zijn heel blij met deze participatie waar we ruim een jaar mee bezig zijn geweest. Dit is de grootste investering in onze 30-jarige historie. Zo groot dat we naast het fonds een aantal van onze participanten hebben gevraagd om separaat mee te investeren. Daar was veel interesse voor. Ook zij zien de groeimogelijkheden van dit nauwelijks conjunctuurgevoelige bedrijf, zowel autonoom als via overnames en zowel in Nederland als daarbuiten.”

Antea investeert in IT-dienstverlener Ventus

Antea heeft een participatie gerealiseerd in IT-dienstverlener Ventus met vestigingen in Rijswijk en Heerenveen. Ventus omvat 5 werkmaatschappijen die zich ieder bezighouden met een bepaalde beroepsgroep in de IT-sector. Dit varieert van managers tot netwerk- en infrastructuurprofessionals en van testprofessionals tot applicatie- en databasebeheerders en data-analisten. De omzet was in 2021 € 12,4 miljoen. Het bedrijf heeft 85 medewerkers (FTE) in dienst. Ventus onderscheidt zich van de concurrentie doordat zij de medewerker al sinds de start in 1998 centraal zet. Ventus wil de beste secundaire arbeidsvoorwaarden in de markt bieden en is in deze categorie al vier keer op de eerste plaats geëindigd in het werkgeversonderzoek van de Computable Career Guide. Zij werkt uitsluitend met eigen medewerkers en niet met ZZP-ers. Zij beschikt over een uniek zelf ontwikkeld matching-platform.

De transactie betreft een herplaatsing waarbij investeerder PMH Investments na een lange periode van samen ondernemen diens 44%-belang heeft verkocht. Antea heeft 54,2% van de aandelen in Ventus Group B.V. verworven. De overige aandelen zijn in handen van de directie en het management-team van Ventus. Na de transactie verandert er niets in de directie en het managementteam van Ventus.

Voor Ventus wordt de komende jaren een verdere groei verwacht door – naast een groei in de bestaande disciplines – onder meer de toevoeging van nieuwe disciplines (als software, data, business consultancy en architectuur), groei in het buitenland (Ventus is al actief in Duitsland en de Verenigde Staten) en de training van young professionals. Ook behoort groei middels overnames tot de mogelijkheden.

Ventus is geïnteresseerd in overnames van soortgelijke ondernemingen. Voor Antea is de deelname in Ventus de derde participatie in 2022. Eerder werd deelgenomen in letselschadebureau JBL&G en franchise-cafetariaketen Kwalitaria. Antea heeft veel ervaring in detachering en consultancy. Zo werd eerder deelgenomen in onder meer Capacity, Fysion, Frisse Blikken, Palladio en Working Spirit.

Flip Houtman, algemeen directeur van Ventus: “Na een zorgvuldig selectieproces hebben we gekozen voor Antea als partner voor de volgende groeistap die we gaan maken. Antea heeft een uitstekende reputatie, die ze in de gesprekken en contacten volledig hebben waargemaakt, en is een partij die het management veel vrijheid geeft. Ze delen onze ambities en plannen voor verdere groei.”

Roelant Scheepens, partner bij Antea: “Ventus is een hele mooie aanvulling op onze portefeuille. De ICT-sector is een branche waar we graag in investeren, mede gezien de beperkte afhankelijkheid van de conjuncturele ontwikkeling. Het is een bedrijf met een bewezen formule, dat beschikt over een trouwe en breed gespreide klantenkring en een sterk management. We zien goede groeimogelijkheden, zowel autonoom als via overnames. Vooral bij dat laatste zullen wij ze helpen waar mogelijk.”

Antea investeert in grootste cafetariaformule Kwalitaria

Kwalitaria, de grootste cafetariaformule van ons land, gaat met Antea de volgende fase in. Met 134 vestigingen ons land zocht Kwalitaria een sterke partner die haar kan ondersteunen in de gewenste groeiversnelling in de komende jaren. Als ondernemende (franchise) cafetariaformule wil Kwalitaria de komende jaren 15 nieuwe vestigingen per jaar openen en wil het een jaarlijkse omzetgroei van 20% realiseren. De consumentenomzet bedroeg in 2021 € 58 miljoen en het hoofdkantoor telt 25 werknemers. Daarnaast zijn in de vestigingen nog enkele honderden werknemers actief. Alle vestigingen zijn in handen van franchisenemers.

Met de toetreding van Antea als groeipartner vergroot Kwalitaria haar mogelijkheden om de groeiambities versneld te realiseren. Hierbij zijn overnames van bestaande cafetaria’s en locaties samen met investeringen in het online platform belangrijke speerpunten. Daarnaast is afgelopen jaar het concept ‘Take Away & Delivery’ geïntroduceerd, een nieuwe variant met kleinere vestigingen met focus op afhaal en op locaties in de binnenstad. Ook betreedt Kwalitaria de komende jaren de zakelijke markt met alternatieven voor catering van bedrijven en zal het aandeel vegetarische producten in het assortiment belangrijker gaan worden.

Kwalitaria verwacht met 20% groei per jaar een snellere groei dan het marktgemiddelde (7%) als gevolg van de leidende marktpositie en de bewezen succesvolle franchiseformule. Deze stelt ondernemers die zich aansluiten bij de Kwalitaria formule in staat concurrentievoordelen te realiseren o.a. op  het gebied van huisvesting, inrichting, inkoop, innovatie, marketing en het online platform.

Het management-team blijft onveranderd de directie voeren en vergroot haar aandelenbelang naar 20%. Allen hebben uitgebreide managementervaring en bekleden hun functies al langere tijd. Ook oprichter Antonio Stroes blijft operationeel bij het bedrijf betrokken. Hij wordt verantwoordelijk voor nieuwe vestigingen en behoudt 25% van de aandelen. Het belang van Antea in Kwalitaria bedraagt 55%.

Joep Leemans, algemeen directeur Kwalitaria: “De samenwerking met Antea geeft ons de mogelijkheid onze leidende positie in de markt verder uit te bouwen. Zo willen wij niet alleen fors gaan investeren in nieuwe vestigingen maar ook in uitbreiding van ons online bestelplatform. Bijna de helft van onze omzet wordt al online gerealiseerd. Een belangrijke doelstelling is daarnaast het aantrekken van franchisenemers zoals voor onze nieuwe variant ‘Take Away & Delivery’. Zeker in turbulente tijden is ons motto ‘samen sterk’ van toepassing waarbij wij altijd de beste voorwaarden scheppen voor onze ondernemers. Ik kijk er naar uit om met alle Kwalitaria medewerkers invulling te gaan geven aan de verdere groei van ons merk.”

Antonio Stroes, oprichter van Kwalitaria: “Nadat de onderneming in 1989 door een familielid is opgericht kwam ik in 2003 in de positie om dit mooie merk te kopen en verder uit te bouwen. In bijna 20 jaar tijd hebben we van Kwalitaria van een kleine speler de grootste cafetariaformule van ons land kunnen maken. Met de toetreding van Antea komt Kwalitaria in een nieuwe groeifase met meer mogelijkheden om het merk in nieuwe plaatsen in ons land te introduceren. Er is nog heel veel groeipotentieel en in mijn nieuwe rol zal ik nieuwe vestigingen en ondernemers binnen Kwalitaria met hart en ziel gaan ondersteunen.”

Robert De Boeck, managing partner van Antea: “De foodservice is een interessante markt vanwege de consolidatiemogelijkheden en de stabiele groei van deze sector. Daarbij is Kwalitaria koploper in de sector. Juist in tijden waarin rendementen van sommige cafetariahouders onder druk staan zijn er mogelijkheden voor een sterke, marktleidende formule als Kwalitaria. Het bedrijf loopt voorop op het gebied van ondernemerszin en het inspelen op blijvende trends als gezondere voeding en ophalen en afhalen. Het bedrijf bestaat al ruim 30 jaar en heeft een grote en trouwe klantenkringHet biedt daarnaast ondernemers kansen om met een eigen inleg vanaf € 50.000 hun eigen vestiging openen. Samen met het managementteam verwachten we veel van deze eerste investering van ons recent opgerichte fonds Antea Participaties IX.

Antea investeert in letselschadebedrijf JBL&G

Het management van Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht B.V. (JBL&G) en Medisch Advies Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht B.V. (MAB) heeft samen met Antea een belang genomen in deze ondernemingen.

JBL&G is een juridisch adviesbureau dat letselschadeslachtoffers bijstaat met juridisch advies op het gebied van letselschade & gezondheidsrecht. Dit advies behelst voornamelijk het aansprakelijk stellen van de wederpartij, de correspondentie met de aansprakelijkheidsverzekeraar van de wederpartij en het opvoeren van bewijs van de schade. MAB, de medische tak van de onderneming, verzorgt het medisch adviesrapport dat noodzakelijk is voor het bepalen van onder meer de klachten en beperkingen van het slachtoffer.

De Onderneming heeft 50 FTE in dienst en heeft vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Deventer en Groningen. Zij behoort tot de Top-3 in deze markt met een omzet van € 6,6 miljoen in 2021.

Steffy Roos du Maine, tot voor kort 100% eigenaar van JBL&G en MAB, behoudt een belang van 18% in de onderneming. Het managementteam bestaande uit Frederik Lieben (Chief Operational Officer), Tias Hooijenga (Chief Solutions Officer), Esther Heijnen (Chief Customer Officer), en Rowena Riemersma (Chief Happiness Officer) hebben gezamenlijk een belang van 14% verworven en Antea 64%. Frederik Lieben zal na de transactie de rol van algemeen directeur vervullen. Steffy Roos du Maine blijft (parttime) operationeel betrokken bij de onderneming. Er is een personeelsparticipatieplan opgezet waarbij personeelsleden de gelegenheid krijgen certificaten van aandelen te kopen.

Voor JBL&G wordt de komende jaren een verdere groei verwacht, zowel door de opening van nieuwe vestigingen als door de toevoeging van mogelijk nieuwe rechtsgebieden, zoals arbeidsrecht.

Steffy Roos du Maine: “Deze transactie is een logische stap in de ontwikkeling van JBL&G. Nadat ik het bedrijf in 2013 van mijn moeder heb overgenomen is het nu een mooi moment om de onderneming gedeeltelijk over te dragen aan het management en Antea. Na een uitgebreide selectie hebben we heel bewust voor Antea gekozen, gezien de vrijheid die zij geven aan het management van hun participaties. Dat past goed bij ons. Ik vind het ook heel gaaf dat nu deel uitmaken van een club met zo’n groot netwerk van ondernemers.”

Frederik Lieben: “Ik ben heel blij met de kans die Steffy en Antea mij en de andere managementteamleden geven. Ik ben sinds 2016 werkzaam bij JBL&G en we zien nog veel groeimogelijkheden. Zo openen we binnenkort een vestiging in Den Haag en verwachten we later dit jaar een kantoor in de omgeving Tilburg te openen. Het is belangrijk dat we goed bereikbaar zijn voor onze cliënten.”

Roelant Scheepens, partner bij Antea: “JBL&G is een mooie aanwinst voor de Antea-portefeuille. We vinden de letselschadesector een branche die nagenoeg conjunctuurongevoelig is met goede groeimogelijkheden. JBL&G is als nummer 2 in de markt een zeer geschikte basis voor verdere groei. Arbeidsrecht, waar mensen die ontslagen worden behoefte hebben aan juridische ondersteuning bij een vaststellingsovereenkomst, lijkt bijvoorbeeld een kansrijke toevoeging. We hebben binnen onze kring van participanten een aantal zeer geschikte kandidaten voor een commissariaat bij JBL&G die voor het management als klankbord kunnen optreden bij de strategische kansen die deze onderneming heeft.”

Klik op deze link voor meer informatie over JBLG.

Antea neemt Veenstra & Stroeve over

Antea heeft samen met het management-team en een co-investeerder Veenstra & Stroeve, producent van prefab daken, dakkapellen en steenstripwanden, in Assen overgenomen. 
Verkopers waren de twee DGA’s van deze in 2006 door hen opgerichte toeleverancier aan de bouw, Anton Veenstra en Marcel Stroeve. Zij zullen stoppen met het leiding geven aan dit bedrijf.
 
De leiding zal worden overgenomen door een driemanschap bestaande uit Jos van der Laan (algemeen directeur), Eelke Brink (operationeel directeur) en Ferdy Oostveen (technisch directeur). Jos van der Laan (51 jaar) is afkomstig van Albo Deuren waar hij de laatste 7 jaar algemeen directeur was. Hij heeft ruime ervaring in commercieel en algemeen management bij toeleveranciers aan de bouw. Eelke Brink (39 jaar) is 14 jaar werkzaam bij Veenstra & Stroeve. Ferdy Oostveen (41 jaar) werkte voorheen bij Veenstra & Stroeve en was laatstelijk operationeel manager bij een concurrerende onderneming.
 
Jos, Eelke en Ferdy zijn samen met Antea aandeelhouder geworden in Veenstra & Stroeve. De vierde aandeelhouder is een co-investeerder. Gezien de omvang van de transactie heeft Antea een van haar participanten die afkomstig is uit bouwsector bereid gevonden als co-investeerder op te treden. Het belang van Antea bedraagt 51%.
 
Veenstra & Stroeve heeft een omzet van circa € 12 miljoen en 70 medewerkers.
 
Marcel Stroeve: “Na 15 jaar vonden wij de tijd rijp om ermee te stoppen. We zijn blij met de gemaakte keuze om de onderneming over te dragen aan Antea en het management. Dit bedrijf is bij hen in goede handen. Eelke en Ferdy kennen we al langer en bij de keuze voor Jos als nieuwe algemeen directeur zijn we actief betrokken geweest. We hebben er het volste vertrouwen in dat dit driemanschap dit bedrijf in een volgende groeifase zal brengen.”
 
Jos van der Laan: “Dit bedrijf heeft een gouden toekomst voor zich. Deze markt zal enorm groeien. Er is een woningtekort van 300.000 woningen. Er worden nu 60.000 tot 70.000 woningen per jaar gebouwd. In dat tempo duurt het wel heel lang voordat dit tekort is weggewerkt. Nederland zal moeten versnellen. Met alle stikstof- en CO2-beperkingen en het tekort aan medewerkers in de bouw is er maar één manier om dat te doen: pre-fab bouw. Huizen zullen meer en meer in de fabriek worden gebouwd. Dat heeft als voordeel dat je het hele jaar door kan produceren en bijvoorbeeld geen last hebt van vorstverlet. Ook is er veel minder transport nodig en vindt er daarom minder CO2-uitstoot plaats. Daarnaast speelt kostenefficiency een belangrijke rol. Pre-fab kost daardoor minder. Veenstra & Stroeve merkt nu al dat de vraag enorm is. Maar omdat de fabriek vol zit wordt er veel nee-verkocht. Aanvragen van nieuwe klanten worden nu vaak afgewezen. Als de capaciteit straks is uitgebreid is dat voorbij. Mijn handen jeuken om al die leads op te pakken.”
 
Roelant Scheepens, partner bij Antea: “Veenstra & Stroeve is een mooie aanvulling op onze portefeuille. In Antea Participaties VIII, dat met deze investering bijna vol belegd is, hadden we nog geen investering in de bouwsector. Met deze participatie verwachten we te kunnen profiteren van de verwachte groei in de woningbouw. De onderneming zit nu aan de grenzen van haar capaciteit en moet vaak nee-verkopen. Vanwege de groeimogelijkheden zal er een extra productiestraat worden gebouwd en uitbreiding van het pand plaatsvinden. Gezien deze plannen hebben we gekozen voor een zware driehoofdige leiding, waarbij de klik onderling goed is en twee van de drie kennen het bedrijf goed. Daarmee is het risico van het vertrek van beide DGA’s onder controle.”
 
Meer informatie over deze nieuwste Antea-deelneming is te lezen in het komend nummer van InBusiness, het relatiemagazine van Antea dat eind week 36 verschijnt.

website: www.veenstra-stroeve.nl

Antea participeert in Gouweloos Elektrotechniek

Antea heeft een participatie gerealiseerd in Gouweloos Elektrotechniek B.V. in Rotterdam. Gouweloos, opgericht in 1920, houdt zich bezig met het adviseren, ontwerpen, installeren, onderhouden en beheren van elektrotechnische installaties. Vanwege het 100-jarig bestaan werd vorig jaar door Gouweloos het predicaat Hofleverancier verkregen.
De omzet in 2020 bedroeg € 8,6 miljoen en bij het bedrijf zijn 26 medewerkers werkzaam. Samen met Buy-In Manager Jurriaan Kasius heeft Antea het bedrijf overgenomen van de heer Gouweloos. Achtergrond van de transactie is de wens van de heer Gouweloos om vanwege zijn leeftijd en het ontbreken van een opvolger binnen de onderneming de leiding en eigendom over te dragen. Jurriaan Kasius (53 jaar) heeft een uitgebreide management-ervaring als (commercieel) directeur in diverse functies. Voor Gouweloos wordt de komende jaren een verdere groei verwacht vanwege de energietransitie en een commerciële impuls door het nieuwe management. Het belang van Antea in Gouweloos bedraagt 74,5%.
Jurriaan Kasius: “Ik was al lang op zoek naar een eigen bedrijf. Bij Gouweloos was direct vanaf het eerste contact een klik aanwezig met Koen Gouweloos en met het management-team. Toen ik hoorde dat Antea ook naar dit mooie bedrijf keek hebben we direct de krachten gebundeld. De afgelopen maanden ben ik al heel regelmatig betrokken bij de management-team vergaderingen. Ik begin goed voorbereid aan deze klus.”
Roelant Scheepens, partner van Antea: “We kijken al langer naar de installatiebranche. We verwachten hier veel groei gezien de energietransitie. Gouweloos vinden we een parel in deze sector. Het bedrijf bestaat ruim 100 jaar, heeft een trouwe breed gespreide klantenkring en vakkundig personeel. Samen met Jurriaan en het management-team verwachten we veel van deze zevende participatie van Antea Participaties VIII. In dit fonds passen nog een paar deelnemingen en dan zijn we vol belegd. We verwachten later dit jaar Antea Participaties IX te introduceren, een goed moment zo aan het einde van de COVID-pandemie.”

Antea participeert in gespecialiseerd consultancy-bureau

Investeringsmaatschappij Antea uit Den Haag heeft een participatie gerealiseerd in Frisse Blikken. Dit bedrijf is opgericht in 2011 en ondersteunt grote organisaties met versnelling, verandering en vernieuwing door inzet van jonge ondernemende professionals. Deze jonge professionals worden ingezet op projecten die logischerwijs vragen om de frisse blik van de nieuwe generatie. Bijvoorbeeld rondom het aantrekken en ontwikkelen van (jong) talent, het communiceren en activeren van strategie of versnellen van organisatieverandering. Klanten van Frisse Blikken zijn voornamelijk grote organisaties in Nederland (o.a. ING, Arcadis, Heineken en FrieslandCampina).
De jonge professionals die bij Frisse Blikken werken kenmerken zich door een ambitie om te gaan ondernemen. Zij zien Frisse Blikken als een springplank om kennis, ervaring en netwerk op te doen om vervolgens zelf een stap naar ondernemerschap te zetten. De missie van Frisse Blikken is dan ook ‘het versnellen en inzetten van jong ondernemerschap’.
Frisse Blikken heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. Het bedrijf heeft inmiddels 92 mensen in dienst die werken vanuit de vestigingen Utrecht, Eindhoven en Yogyakarta (Indonesië).
Achtergrond van deze transactie is de wens van de oprichters, Joost Jolink en Fritz Korten, om meer ruimte voor nieuwe ondernemende initiatieven te creëren. Bovendien willen zij naast de leiding, ook een deel van het eigendom overdragen aan de directie van Frisse Blikken. De oprichters blijven financieel betrokken via een aandelenbelang en zijn komend jaar ook nog actief binnen de onderneming. De huidige directie, gevormd door Mathijs van Duurling (werkzaam bij Frisse Blikken sinds 2012), Lonneke Nouwens (sinds 2018) en Thijs de Wert (sinds 2011), zal met de transactie een groter aandelenbelang verkrijgen. Antea faciliteert deze Management Buy-Out door een meerderheidsbelang (van 53%) te verwerven in Frisse Blikken.
Voor Frisse Blikken wordt de komende jaren een verdere groei verwacht vanwege de verwachte groei in de vraag naar jonge professionals. Door haar ondernemende cultuur slaagt de onderneming er, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, goed in om kwalitatief goede mensen aan te trekken.
Fritz Korten, mede-oprichter Frisse Blikken: “Wij achten de tijd rijp om het stokje over te dragen. Na 8 jaar is het een goed moment om ons terug te trekken uit de directie. Een snelgroeiende onderneming als Frisse Blikken heeft ook in de leiding op enig moment een frisse blik nodig. Wij hebben het volste vertrouwen in Lonneke, Mathijs en Thijs die een goed team vormen en de onderneming goed kennen. We zien nog heel veel potentie voor Frisse Blikken en zijn dan ook blij in de nieuwe opzet met Antea dat we aandeelhouder zijn gebleven.”
Thijs de Wert, directeur Frisse Blikken: “We zijn samen met Fritz en Joost nauw betrokken geweest bij de selectie van de investeerder. Met Antea hebben we een partner gevonden, die net als wij een ondernemende achtergrond heeft en zich onderscheidt van anderen door de ruime vrijheid die zij biedt aan ons als management. Deze Management Buy-Out biedt ons niet alleen de gelegenheid om de groeikansen die we zien te benutten, maar ook om mede-eigenaar van deze onderneming te worden.”
Pieter Wilde, partner bij Antea: “Frisse Blikken is een mooie aanwinst voor onze portefeuille. Deze onderneming heeft een uitstekend trackrecord en is ondanks de ‘war on talent’ in staat om young professionals aan te trekken, een groep op de arbeidsmarkt waar alle grote organisaties behoefte aan hebben. De sector Consultancy/Zakelijke dienstverlening is een sector waar we ervaring in hebben en veel succesvolle participaties in hebben gehad, zoals Capacity, Arbo Support en Palladio.”

Antea neemt substantieel belang in Horequip

Antea heeft op 5 april 2019 een participatie gerealiseerd in Horequip uit Steenwijk. Horequip is opgericht in 1989 en houdt zich bezig met het ontwerpen en turn-key bouwen van (bedrijfs)restaurants. Horequip bedient klanten zoals foodservice ketens, retailers, accountants- en advocatenkantoren, ziekenhuizen en universiteiten naar grote tevredenheid van de opdrachtgevers. Deze Projectendivisie is goed voor ongeveer twee derde van de omzet. Daarnaast heeft het bedrijf een Service & Onderhoud-afdeling waarmee ongeveer een derde van de omzet wordt behaald. De totale omzet over 2018 bedroeg € 13,6 miljoen. Horequip heeft 31 mensen in dienst. De directie van Horequip wordt gevoerd door de 52-jarige Mario Peters. Hij is Horequip in 1989 begonnen vanuit zijn zolderkamer en heeft het bedrijf laten groeien tot de onderneming die het nu is. “Ik hou van ondernemen en wil Horequip naar een hoger niveau brengen, nu en in de toekomst. Voor een volgende stap wilde ik een partner bij de onderneming betrekken met kennis, ervaring en knowhow om gezamenlijk de juiste vervolgstappen te nemen. Die partner heb ik gevonden in Antea. Zij zijn gespecialiseerd in het investeren in MKB-bedrijven en hebben een zeer waardevol netwerk van ondernemers achter zich. Het motto ‘Voor en Door Ondernemers’ spreekt mij erg aan en komt ook duidelijk tot uiting in de werkwijze van Antea” aldus Mario Peters, Directeur van Horequip. Mario Peters zal als directeur van Horequip full-time betrokken blijven. Hij houdt 51,3% van de aandelen. Het belang van Antea in Horequip Group B.V. is 48,7%. Horequip opereert in de gezond groeiende horeca- en cateringmarkt. Het bedrijf biedt een unieke propositie waarbij de klant volledig ontzorgd wordt doordat Horequip het volledige traject voor haar rekening neemt, van ontwerp tot oplevering van het horecaconcept voor een vaste prijs. Door de nauwe samenwerking met onderaannemers is Horequip in staat om een volledig operationele bedrijfskeuken en cateringconcept op te leveren in een aantal weken, daar waar anderen daar maanden voor nodig hebben. Horequip ziet veel kansen om verder uit te breiden in binnen- en buitenland. De focus zal hierbij met name liggen op Duitsland en Scandinavië. Ook is de verwachting dat de Service & Onderhoud-business zal toenemen. De investering in Horequip is de tweede in korte tijd. Op 15 maart jl. verwierf Antea een belang van 61,7% in ITrainee in Den Bosch. ITrainee houdt zich bezig met de opleiding en detachering van startende SAP-consultants. Roelant Scheepens, Partner bij Antea: “Horequip is een mooi bedrijf en financieel zeer gezond. Mario Peters is een gedreven ondernemer en enorm servicegericht. We zijn ervan overtuigd dat we Horequip met ons netwerk van Informal Investors kunnen helpen bij de groeikansen die er zijn, onder andere middels internationale groei, autonoom of middels gerichte acquisities. Binnen de portefeuille van Antea bevinden zich bedrijven die een raakvlak hebben met horeca. Waar mogelijk zullen we samenwerking tussen deze portefeuille-bedrijven stimuleren.”

Antea investeert in ITrainee

Antea Participaties VIII heeft op 15 maart 2018 een participatie gerealiseerd in ITrainee B.V. in Den Bosch. ITrainee houdt zich bezig met de opleiding en detachering van startende SAP-consultants. Deze worden gerekruteerd, vervolgens 3 maanden opgeleid en daarna 15 maanden gedetacheerd bij klanten. Klanten zijn onder andere ASML, Rabobank, EY en Atos. SAP levert ERP-software aan grote organisaties en is na Microsoft en Oracle de grootste software-ontwikkelaar ter wereld. ITrainee behaalde vorig jaar een omzet van bijna € 6 miljoen.
Achtergrond van deze transactie is de wens van de oprichters Fred Roethof en Noud Jacobs om te stoppen met de dagelijkse bedrijfsvoering. In verband hiermee is gezamenlijk een opvolger gezocht. Deze is gevonden in de persoon van Ad van Sprang, een ervaren manager/ondernemer in de ICT-sector. Gezien het vertrouwen in de toekomst hebben de oprichters aangegeven een belang te willen houden. Zij behouden ieder een belang van 16%. Ad van Sprang heeft een belang van 6,3% en Antea 61,7% in de opgerichte koopholding ITrainee Group B.V.
Gezien de aanhoudende vraag naar SAP-consultants, wordt de komende jaren een verdere groei verwacht voor ITrainee. Dit kan onder meer plaatsvinden door regionale uitbreiding van de activiteiten. Gestart zal gaan worden met een opleidingslocatie in het Westen van het land. ITrainee rekruteert met name onder zojuist afgestudeerde Bedrijfskunde-studenten die in de ICT-sector werkzaam willen zijn.
Fred Roethof: “Met Antea hebben we een partij gevonden die ITrainee onder een nieuwe leiding continuiteit kan bieden en de volgende fase kan inloodsen. Noud en ik blijven graag als aandeelhouder betrokken bij de onderneming en zullen Ad waar nodig ondersteunen in de overdracht.”
Ad van Sprang: “ITrainee is een zeer gezonde onderneming met een uitstekende marktpositie. Alle complimenten aan Fred en Noud hoe ze dit hebben opgebouwd. Dit biedt een mooie basis om van daaruit verdere groeistappen te maken. Ik ben blij met de mogelijkheid om via deze Management Buy-In samen met Antea die uitdaging aan te gaan.”
Pieter Wilde, directeur van Antea: “ITrainee is een mooie aanvulling op onze portefeuille. We zijn goed thuis in de opleidings- en detacheringsmarkt. Met Capacity, Arbo Support, Palladio, Working Spirit en Yxion bijvoorbeeld hebben we ruime ervaring opgebouwd in deze sector en hier bijzonder goede ervaringen mee opgedaan. We zijn ervan overtuigd dat we dit met ITrainee ook zullen gaan doen. Samen met de oprichters hebben we een zorgvuldige selectie van de opvolging gedaan en Ad van Sprang moet gezien zijn ervaring in detachering en in de ICT-sector in staat worden geacht op goede wijze het stokje van Fred en Noud over te nemen.”

Antea neemt deel in Working Spirit

Investeringsmaatschappij Antea heeft op 26 september 2018 een belang van 60% genomen in Working Spirit ICT in Deventer.
Working Spirit, opgericht in 2004, houdt zich bezig met de detachering en opleiding van ICT professionals. Bij de detachering is de onderneming vooral gericht op software-ontwikkelaars op het gebied van Java en .NET en IT-infrastructuur professionals. Sinds 2014 houdt Working Spirit zich ook bezig met het (om)scholen van mensen naar ICT-ers. Onder het label Working Spirit Academy speelt zij in op de krapte op de arbeidsmarkt door nieuwe ICT-ers aan de markt toe te voegen. Working Spirit behaalt dit jaar een omzet van ruim € 10 miljoen. Het bedrijf heeft circa 100 mensen gedetacheerd, waarvan circa 40% eigen personeel en 60% ZZP-ers.
Antea heeft een belang van 60% verworven; de overige 40% is in handen van het driekoppig management dat aanblijft.
Doel van de participatie door Antea is het in huis halen van een sparringpartner die kan bijdragen aan de groei van de onderneming, zowel autonoom als via een overeengekomen buy-and-build strategie (overnames).
Richard Oosterhuis, directeur/oprichter Working Spirit: “Antea kan voor ons een klankbord zijn bij het groeiplan voor de komende jaren. We zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid en zien ook voor de komende jaren nog tal van kansen voor verdere groei. De keuze voor Antea is sterk bepaald door de vrijheid die zij ons als management geeft. Antea gaat niet op de stoel van de ondernemer zitten en laat het leiden van deze onderneming aan mij, Jurgen en Frans over.”
Robert De Boeck, directeur van Antea: “Het mooie van het business-model van Working Spirit vinden wij de combinatie van detacheren en opleiden. Juist in een krappe arbeidsmarkt biedt dit model klanten van Working Spirit de mogelijkheid om aan gekwalificeerd ICT-personeel te komen. Waar mogelijk zullen wij het management helpen, bijvoorbeeld bij het doen van overnames.”

Antea neemt belang in Interhal

Antea Participaties VIII heeft op 8 mei 2018 via een pre-exit een belang van 50% verworven in non-food distributeur Interhal in Breda.
Interhal is 60 jaar geleden opgericht en is een belangrijke distributeur op het gebied van non-food producten voor koken en tafelen en de cadeaubranche. De onderneming levert onder andere cateringmateriaal, grootkeukenapparatuur, alles voor de gedekte tafel, kookgerei en unieke cadeauartikelen.
Motief van DGA Guus van der Borgt is dat hij een partner wil betrekken bij de verdere uitbouw van de onderneming. Hij blijft het management voeren en behoudt een belang van 30% in Interhal Group B.V. Antea heeft een belang van 50% verworven en Michiel von Hebel, die het management van Interhal zal versterken ter verdere uitbouw van de retailmarkt, heeft een belang van 20% gekocht.
Interhal is de tweede investering van het door Antea in december vorig jaar opgezette achtste participatiefonds, Antea Participaties VIII. In februari van dit jaar werd een belang genomen van 49% in leisure-onderneming Fundustry.
Voor Interhal wordt de komende jaren een verdere groei verwacht. Groeimogelijkheden zijn onder meer de verbreding van het productassortiment, uitbreiding van klanten in de retailmarkt en groei in België.
Guus van der Borgt, CEO van Interhal: “We zien nog heel veel groeikansen voor deze onderneming en wilden daar graag een professionele partner bij betrekken. Met Antea en Michiel von Hebel heb ik het beste van twee werelden: enerzijds een investeerder met heel veel kennis en ervaring van het Midden – en Kleinbedrijf en aan de andere kant een manager erbij met een breed netwerk in met name de retailmarkt waar we nog volop uitbreidingsmogelijkheden zien.”
Robert De Boeck, Managing Partner van Antea: “We vinden Interhal een waardevolle toevoeging aan onze portefeuille. Interhal is in haar nichemarkt een speler van betekenis. We zien mogelijkheden tot een verdere groei, zowel autonoom als via overnames van kleinere spelers, bijvoorbeeld in België. Guus van der Borgt is een ondernemer met een geweldig track record. We zijn blij dat hij volledig betrokken blijft bij de onderneming. Door de uitbreiding van het managementteam kunnen de groeikansen die er zijn goed worden benut.”

Antea participeert in Fundustry

Antea Participaties VIII heeft op 22 februari 2018 via een pre-exit is een belang van 48,8% verworven in leisure-onderneming Fundustry in Ewijk.
Fundustry is opgericht in 2009 en organiseert op 8 locaties in Nederland en België (avontuurlijke) bedrijfsuitjes, vriendenuitjes, kinderfeesten en familiedagen. De activiteiten die worden aangeboden zijn onder meer paintball, quadrijden, driften, escape rooms en city games.
Motief van de twee DGA’s/oprichters voor deze transactie is dat zij een partner willen betrekken bij de verdere uitbouw van de onderneming. Zij blijven het management voeren en behouden een belang van 51,2% in Fundustry Group B.V. (ieder 25,6%).
Voor Fundustry wordt de komende jaren een verdere groei verwacht. Groeimogelijkheden zijn onder meer de opening van nieuwe vestigingen of overname van locaties/concurrenten, een verbreding van het productaanbod en optimalisering van de bezettingsgraad op de bestaande locaties.
Martijn van den Bout, de CEO van Fundustry: “We zien heel veel groeikansen voor onze onderneming en willen graag met een professionele partner sparren over de vele mogelijkheden hiertoe. Vooral de ondernemende aanpak van Antea spreekt ons bijzonder aan. Je merkt aan alles dat zij een achterban hebben die uit ondernemers bestaat. We gaan samen met Antea snel aan de slag om een Raad van Commissarissen te formeren die ons kan helpen bij de strategische keuzes die er zijn voor verdere groei.”
Roelant Scheepens, Partner van Antea: “We vinden de leisure-markt waarin Fundustry actief is een interessante. Het is niet alleen een groeimarkt, maar ook een markt waarop heel veel zelfstandige ondernemers die één locatie exploiteren, actief zijn. Fundustry is een van de weinige professioneel georganiseerde partijen met een substantiële omvang. Zij zijn één van de grootste spelers in deze markt. We zien mogelijkheden tot een verdere groei, zowel autonoom als via overnames van kleinere spelers.”

Antea investeert in Palladio

Antea heeft op 2 november 2017 een deelneming verworven in Palladio Groep in Den Haag. Palladio is een consultancybureau dat zich richt op adviesopdrachten en interim-management voor de Nederlandse overheid en semi-publieke instellingen. Het bedrijf is marktleider op het gebied van integrale projectbeheersing van (grote) meerjarige projecten in de fysieke leefomgeving zoals wegen, vaarwegen, spoorwegen en dijken.

Palladio is ontstaan in 1997 en behaalt in 2017 een omzet van naar verwachting circa € 12 miljoen. Het bedrijf heeft een goede financiële performance.

Doel van deze aandelenparticipatie is een partner te zijn voor deze sterk groeiende onderneming en samen beter in staat te zijn de groeikansen in de markt te benutten. Tevens wordt een aandelenparticipatie mogelijk gemaakt voor de directieleden Thomas Meijer en Inge Oppatja. Antea Participaties verwerft een meerderheidsbelang (60%) en DGA’s Mariëlle Kraak en Albert Kraak blijven als aandeelhouder betrokken (30%). Mariëlle Kraak zal haar operationele werkzaamheden voor de onderneming afbouwen. De rol van Albert Kraak als algemeen directeur blijft onveranderd, waarbij het de doelstelling is dat hij zich meer op het strategisch management van de onderneming zal gaan richten.

Albert Kraak, algemeen directeur van Palladio: “Wij zijn blij met de toetreding van Antea tot ons bedrijf. Antea is een gerenommeerde investeerder in het MKB, die ons kan helpen bij de verdere groei van de onderneming en het opvolgingsproces. Ook de aandelenparticipatie door de andere directieleden Thomas Meijer en Inge Oppatja die tegelijk met de toetreding van Antea heeft plaatsgevonden, is goed voor de onderneming. In onze tak van sport draait het om de mensen en de directie is daarbij heel belangrijk. Via deze participatie binden we Thomas en Inge sterker aan Palladio.”

Thomas Meijer, directeur van Palladio: “We zien een duidelijke toegevoegde waarde van Antea en het netwerk van ervaren ondernemers dat Antea aan zich heeft gebonden. Samen met Antea gaan we werken aan de vorming van een Raad van Commissarissen die voor ons als directie een klankbord kan zijn in de strategische keuzes waar we de komende jaren voor staan om de groeimogelijkheden te benutten.”

Pieter Wilde, Partner van Antea: “Een bedrijf als Palladio past heel goed in ons investeringsbeleid. De zakelijke dienstverlening is één van onze kernsectoren en een gespecialiseerd consultancybureau met een goede marktpositie is een pareltje in die markt. Ook de timing is voor ons ideaal. Palladio is de negende en daarmee de laatste participatie van Antea VII. Dit sluit perfect aan op de start van ons nieuwe fonds, Antea VIII, waar we vorige week de inschrijving vervroegd op hebben gesloten. Alle proposities zijn vanaf nu op fonds VIII gericht.”
Meer informatie over Palladio is te vinden op de website www.palladio.nl

Antea participeert in DVK Media

Antea heeft op 21 april 2017 geparticipeerd in de BIMBO (Buy-In/Management Buy-Out) bij DVK Media Group in Houten. Samen met Buy-In Manager Emile Blomme (56 jaar) en MBO-er IJsbrand Theunissen (38 jaar) heeft Antea de onderneming overgenomen van de twee DGA’s.
DVK levert als uitgeverij/opleidingsinstituut professionele content voor kenniswerkers, met name in het kader van nascholing. Onder de klantengroep vallen onder andere medische specialisten, huisartsen, tandartsen, apothekers en juristen. Labels van DVK zijn onder andere Prelum, AccreDidact, Albion Press, Geneeskundeboek.nl, Qlinix.
DVK is opgericht in 2004 en behaalde in 2016 een omzet van circa € 9 miljoen. Het bedrijf is goed winstgevend en heeft 34 personeelsleden in dienst. De twee oprichters, Anton van Kempen en Charles Dumas, vinden na 13 jaar de tijd rijp om het stokje over te dragen om een volgende groeistap te maken. Anton van Kempen: “We geven de leiding met het volste vertrouwen in handen van IJsbrand en Emile. IJsbrand kent het bedrijf van haver tot gort en met Emile krijgt hij er een zeer ervaren, creatieve directeur/uitgever bij. Voor Charles en mij is dit een mooi moment om iets anders te gaan doen.”
Voor MBI-er Emile Blomme gaat met deze participatie een lang gekoesterde wens in vervulling. “Ik ben al mijn hele werkzame leven actief in de uitgeverijsector (onder andere bij Elsevier Health Science en Wolters Kluwer) en heb altijd de wens gehad om iets voor mezelf te doen. Met Antea heb ik eerder naar een mogelijke buy-in gekeken. Die ging uiteindelijk niet door. Toen ik in contact kwam met DVK werd ik meteen enthousiast: een uitgever gericht op de medische markt – waar ik ervaring in heb – met een goed marktaandeel en veel potentie tot verdere groei.”
Buy-out manager IJsbrand Theunissen ziet de samenwerking met Blomme helemaal zitten. “Ik ben vanaf de start betrokken bij DVK en heb de fundamenten neergelegd. Dat ik nu mijn belang kan vergroten is een mooi vervolg. Ik zie er naar uit dat samen te doen met Emile. Een BIMBO is eigenlijk een ideaal opvolgingsmodel: de jarenlange kennis van mijzelf van binnen het bedrijf gecombineerd met de ruime ervaring van Emile bij andere bedrijven in de uitgeverijsector, zowel in binnen- als buitenland.”
Roelant Scheepens, Partner van Antea licht de deelname door Antea toe: “DVK is een mooie niche-speler in deze markt. De focus op de medische sector heeft de onderneming geen windeieren gelegd. De onderneming heeft een forse groei doorgemaakt en behoort tot de top-3 in de markt. We zien samen met IJsbrand en Emile goede doorgroeimogelijkheden. Daar komt bij dat dit een bedrijf is met veel recurring income, die niet conjunctuurgevoelig is. Nascholing voor medici is ook in economisch mindere tijden een verplichting.”
Verkopend oprichter Charles Dumas legt uit waarom voor een BIMBO in combinatie met Antea is gekozen. “Ons personeel is heel belangrijk. Dit is een mensenvak. Deze verkoop geeft de beste continuïteit voor het bedrijf. Antea heeft de reputatie bij te willen dragen aan groei en is geen saneerder. Met de overdracht aan Emile en IJsbrand gaat de leiding geruisloos over. Bij een verkoop aan een strategische partij moet je maar afwachten wat er uiteindelijk van het bedrijf en het personeel intact blijft. Een BIMBO met een investeerder als Antea is de beste optie voor alle betrokken stakeholders, waaronder personeel en relaties.”
De participatie in DVK vindt plaats vanuit het zevende private equity-fonds van Antea. Voor Antea Participaties VII is het de zevende deelneming. Het fonds participeerde eerder in onder andere ingenieursbureau Zonneveld, onder- en badmodeleverancier L. ten Cate en detacheerder Yxion. Robert De Boeck, Managing Partner van Antea: “Met deze zevende participatie nadert het einde van fonds VII. We zijn al bezig met de achtste en negende participatie en dan is dit fonds vol belegd. Na de zomer zullen we een nieuw private equity-fonds introduceren waarin Informal Investors kunnen deelnemen. De focus zal opnieuw volledig op het MKB komen te liggen.”
Meer info over DVK Media is te vinden op de website www.prelum.nl

Antea participeert in APOC

Antea heeft op 27 oktober 2016 een participatie gerealiseerd in Aircraft Part-Out Company Europe B.V. (APOC Aviation) in Delft. APOC Aviation houdt zich bezig met de levering van reserve-onderdelen voor vliegtuigen uit demontage van vliegtuigen die door vliegtuigmaatschappijen uit de vaart worden genomen. Zij koopt hiertoe vliegtuigen, laat deze demonteren en verkoopt vervolgens de onderdelen. Zij is gespecialiseerd in gangbare toestellen als de Airbus A320 en de Boeing 737.
APOC Aviation is gestart in 2014. De komende jaren verwacht de onderneming een forse groei te realiseren. Deze groei wordt enerzijds gestimuleerd door de groeiende vraag naar vluchten, met name in Azië. Zowel Airbus als Boeing hebben een grote orderportefeuille. Daarnaast is de tweedehandsonderdelen-markt sterk groeiend. Dit is versterkt door zowel de opkomst van low cost airlines die voor veel concurrentie zorgt, als de crisis, die luchtvaartmaatschappijen bewust heeft gemaakt van het belang van kostenreductie. Het verschil in de prijs van een nieuw onderdeel en een gebruikt onderdeel is fors. Vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen gebruiken inmiddels gebruikte onderdelen bij reparatie of onderhoud aan hun vloot. Een bedrijf als APOC Aviation profiteert sterk van deze trend.
Antea heeft een belang verworven van 30%. De overige aandelen zijn in handen van de DGA (55%) en een groep Informal Investors (15%).
APOC Aviation is de zesde participatie van het vorig jaar door Antea geïntroduceerde participatiefonds, Antea Participaties VII.
Max Lutje Wooldrik, CEO van APOC Aviation: “Wij zijn blij met de toetreding van een professionele participatiemaatschappij als Antea. We hebben een ambitieus groeiplan dat voorziet in de aanschaf van een grote hoeveelheid gebruikte vliegtuigen de komende jaren. Dit vergt veel investeringen. We zullen daarvoor ook een beroep moeten doen op externe financieringsbronnen. Ik merk nu al dat de naam van Antea daar enorm bij helpt. Hoewel er voor deelname in APOC veel belangstelling was, ook van Informal Investors, heb ik bewust voor Antea gekozen. Zij kunnen ons echt helpen bij het realiseren van onze groei-ambitie en kunnen voor ons deuren openen bij het aantrekken van vreemd vermogen. De toetreding van Antea zal voor ons werken als een vliegwiel.”
Robert De Boeck, Managing Partner van Antea: “We zijn onder de indruk wat Max en zijn team in bijna 2,5 jaar tijd hebben bereikt. De onderneming heeft zich inmiddels een positie in de reserve-onderdelen vliegtuigenmarkt weten te verwerven en in korte tijd tal van certificeringen verkregen, die in deze markt nodig zijn. Tegelijkertijd gaat het ook financieel voor de wind. Ze draaien inmiddels zwarte cijfers, hetgeen je niet vaak ziet bij bedrijven van deze leeftijd. Gezien de kwaliteit van het management en de groeimogelijkheden die we zien zijn we in APOC Aviationingestapt. We hebben hooggespannen verwachtingen van deze jonge onderneming.”
Meer info over APOC Aviation is te vinden op de website www.apocaviation.com

Antea neemt Thermoware over

Antea heeft een belang van 90%-verworven in Thermoware in Barneveld.
Op 14 april 2016 heeft Antea Thermoware in Barneveld overgenomen. Thermoware houdt zich bezig met de productie en verkoop van EPS-machines waarmee klanten “piepschuim” (EPS) verpakkingsmiddelen kunnen produceren. Klanten van het bedrijf zijn met name bedrijven in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie.
De machines worden wereldwijd verkocht. De omzet van Thermoware bedraagt circa € 7 miljoen.
De deelname door Antea houdt verband met een verkoop door de DGA, Eric Tick, die na 25 jaar afscheid neemt. Antea heeft de onderneming gekocht samen met Buy-In Manager Rik Lodders. Eric Tick blijft gedurende 2016 betrokken voor een goede overdracht aan Rik Lodders.
Antea heeft 90% van de aandelen in de opgerichte koopholding, Thermoware Group B.V. Rik Lodders heeft de overige 10%.
Thermoware is inmiddels de vijfde deelneming van het in april vorig jaar geïntroduceerde fonds, Antea Participaties VII. Andere deelnemingen zijn Ingenieursbureau Zonneveld, Yxion. L. Ten Cate en 5BY2.
Rik Lodders van Thermoware: “Met deze MBI is een jarenlange wens in vervulling gegaan. Na diverse managementfuncties wilde ik het eigen ondernemerschap aangaan. Via Antea is Thermoware op mijn pad gekomen. Ik heb hierbij gebruik kunnen maken van de professionele aanpak van Antea. Zij hebben ruime ervaring met bankfinanciering, due diligence, overnamecontracten e.d. en hebben hierin een voortrekkersrol gespeeld. Ik heb me met name kunnen concentreren op het maken van een businessplan en op de relatie met Eric Tick. Een ideale samenwerking in een Management Buy-In proces.”
Roelant Scheepens, Partner van Antea: “Thermoware is een mooie aanwinst voor onze portefeuille. Het is een goed winstgevend bedrijf met een ruime spreiding over klanten wereldwijd. In hun nichemarkt hebben ze een uitstekende naam en marktpositie. Zowel voor Eric Tick als voor ons was het vinden van een geschikte opvolger cruciaal. Hier is dan ook veel aandacht aan besteed. Bij de selectie hebben we Eric actief betrokken en met Rik Lodders hebben we een uitstekende kandidaat gevonden. Op korte termijn heeft een goede overdracht van Eric Tick aan Rik Lodders de hoogste prioriteit.”
Meer info over Thermoware is te vinden op de website www.thermoware.com

Antea investeert in 5BY2

Antea heeft op 8 maart 2016 een belang van 20% verworven in 5BY2 in Amsterdam.
5BY2 produceert volautomatische parkeersystemen. De zogenaamde schuifpuzzel-systemen van dit snelgroeiende technologiebedrijf worden in Nederland onder meer gebruikt in parkeergarages in Amsterdam en Den Haag. Sinds kort is de oversteek gemaakt naar Noord-Amerika waar inmiddels orders verkregen zijn voor parkeergarages in New York, Miami, Boston, Toronto en Ottawa.
De door Antea verstrekte groeifinanciering stelt de onderneming in staat om de expansie in de Verenigde Staten verder gestalte te geven.
5BY2 is inmiddels de vierde deelneming van het in april vorig jaar geïntroduceerde fonds, Antea Participaties VII.
Kamiel Koot, DGA van 5BY2: “We zijn blij met Antea als aandeelhouder verdere stappen te kunnen zetten in Amerika. Voor potentiële opdrachtgevers is een goede kapitaalspositie van groot belang, juist vanwege de doorlooptijd van opdrachten. Tussen het tekenen van het contract en de bouw van de parkeergarage zit soms jaren. Voor een projectontwikkelaar of eigenaar van een appartementencomplex in bijvoorbeeld New York die een parkeergarage in de kelder wil maken is continuïteit van de leverancier van de parkeersystemen cruciaal. De participatie door Antea helpt ons enorm hierbij.”
Robert De Boeck, Managing Partner van Antea: “We hebben het gevoel op het juiste moment in te stappen in deze onderneming. 5BY2 staat op het punt door te breken in Noord-Amerika. Het grote voordeel van de puzzelsystemen is dat het minder ruimte in neemt dan een gewone parkeergarage. Voor binnenstedelijke gebieden met weinig ruimte is dit een ideale oplossing en de concurrentie is beperkt. Als Europese leverancier zijn je eerste projecten in de Verenigde Staten altijd het moeilijkst. 5BY2 had geen locaal track record en kon slechts parkeergarages in Nederland op de klantenlijst opnemen. Voor een Amerikaan is dat ver-van-mijn-bed. Nu er een aantal grote projecten in Amerika en Canada is binnengehaald en uitgeleverd heb je referenties en komen de aanvragen via mond-tot-mondreclame vanzelf binnen. We verwachten veel van dit bedrijf.”
Meer info over 5BY2 is te vinden op website www.5by2.nl

Antea neemt L. ten Cate over

Antea heeft op 18 december 2015 een belang verworven van 92% in L. ten Cate uit Geesteren.
Antea uit Den Haag heeft L. ten Cate Enterprises B.V. in Geesteren overgenomen van Geert Steinmeijer. L. ten Cate was sinds 1992 in handen van de Twentse ondernemer en investeerder Steinmeijer.
L. ten Cate houdt zich bezig met het ontwerpen en verkopen van ondermode en badmode onder de merken Ten Cate, Tweka en TC WOW. Daarnaast levert zij onder private label aan partijen als Kruidvat, Makro, Hunkemöller en Livera.
L. ten Cate heeft een omzet van ruim € 20 miljoen en 55 personeelsleden in dienst.
De overname heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid.
Antea heeft de overname gedaan samen met een Buy-In Manager, Jeroen van Douveren (51 jaar). Van Douveren heeft uitgebreide algemene managementervaring in verschillende sectoren, waaronder textiel. Zijn internationale ervaring komt goed van pas bij de internationale groeiambities van L. ten Cate.
De directeur van L. ten Cate, Jan van Nijendaal, blijft betrokken bij de onderneming voor overdracht aan Jeroen van Douveren.
De betrokken partijen zijn verheugd met de overname.
Geert Steinmeijer: “Ik ben met veel plezier bijna 25 jaar betrokken geweest bij L. ten Cate. Op een gegeven moment is de tijd aangebroken om het stokje over te dragen. De onderneming staat er heel gezond voor en met veel vertrouwen draag ik de onderneming over aan Antea en Jeroen van Douveren.”
Jan van Nijendaal: “De MBI door Antea en Jeroen van Douveren is voor onze klanten en ons personeel een ideale overdracht van de onderneming. Zij zetten de lijn die we hebben ingezet voort. Ik verheug me op de samenwerking met Jeroen van Douveren.”
Jeroen van Douveren: “L. ten Cate is een uiterst gezonde onderneming met een uitstekende marktpositie. Ik heb gezocht naar een MBI bij een onderneming met eigen merken en internationale ambities. L. ten Cate sluit perfect aan op dit profiel. Vooral in export zie ik nog goede groeimogelijkheden.”
Robert De Boeck, Managing Partner van Antea: “L. ten Cate past heel goed binnen ons investeringsbeleid en in onze portefeuille. Anders dan veel modebedrijven is L. ten Cate slechts beperkt modegevoelig. Ondergoed is geen hypeproduct en mensen blijven altijd ondergoed dragen. Ook in de crisisjaren heeft Ten Cate daarom goede resultaten laten zien.”
Geert Steinmeijer is onder meer ook eigenaar van Hartman Tuinmeubelen, Twentse Damast en van Van Heek Textiles.

Antea participeert in Yxion

Antea heeft op 4 december 2015 een belang verworven van 48% in Yxion uit Amsterdam.
Yxion bedient vanuit haar kantoor op het Science Park in Amsterdam vooral Nederlandse maar ook buitenlandse farmaceutische en voedingsmiddelenbedrijven die zij helpen bij de uitvoering van technische projecten en bij implementatie van kwaliteitsstandaarden. De technici en project managers van Yxion (onder meer ingenieurs, procestechnologen en levensmiddelentechnologen) leveren een breed pakket aan ondersteuning.
Klanten zijn onder andere Merck, Johnson & Johnson, Abbott, Sanquin en FrieslandCampina.
“In de farmasector worden enorm hoge eisen gesteld aan kwaliteit. De essentie is, dat ieder proces van een farmabedrijf reproduceerbaar moet zijn en het bedrijf dus in control moet zijn met hun processen. Het eerste tabletje moet exact hetzelfde zijn als het miljoenste dat van de band rolt. Dat bereik je door allerlei vergaande richtlijnen bij de productie en distributie van medicijnen. Onze mensen ondersteunen  farmabedrijven bij de implementatie van deze richtlijnen en zien toe op de naleving hiervan bij projecten en operaties”, aldus Bert Stakelbeek die sinds 2008 aandeelhouder/directeur is van Yxion. Zijn collega Edward van der Most startte Yxion 15 jaar geleden. “Als freelancer kwam ik andere éénpitters tegen die vanuit andere disciplines actief waren voor de farmasector en dacht we kunnen beter onze krachten bundelen. Zo ontstond Yxion. Die verschillende disciplines zie je nu nog steeds terug. Onze technici en project managers (onder meer ingenieurs, procestechnologen en levensmiddelentechnologen) leveren een breed pakket aan ondersteuning. Daarnaast helpen onze medewerkers ook met het borgen van de kwaliteit van de productieprocessen en met de vrijgifte van de producten. Zo kunnen we Merck ondersteunen  bij de opzet en  implementatie van een laboratorium , maar ook Sanquin bij de uitbreiding van productiecapaciteit of FrieslandCampina bij het ontwerp en de bouw van een fabriek voor kindervoeding.”
De onderneming verwacht een sterke groei de komende jaren. Stakelbeek: “Bedrijven richten zich steeds meer op hun “core-business”en willen daardoor een steeds grotere flexibele schil van personeel. Daarnaast willen onze klanten dat we internationaal met hen meegroeien. Tot slot zorgt de nieuwe wetgeving die volgend jaar ingaat ervoor, dat bedrijven steeds minder rechtstreeks met ZZP-ers zullen gaan  werken. Dat is gunstig voor bureaus als Yxion. Niet alleen leidt dat tot meer opdrachten, het zal er ook voor zorgen dat ZZP-ers ertoe overgaan bij ons in dienst te treden of ons kiezen als intermediair.”
Pieter Wilde, Partner van Antea, licht de deelname door Antea toe: “Yxion is een mooie niche-speler in deze markt. De focus op farma en hoogwaardige food heeft ervoor gezorgd dat de onderneming  een forse groei doorgemaakt heeft en met ruim 60 medewerkers  tot de top-3 in de markt hoort. We zien samen met het zittende management, dat aan zal blijven, goede doorgroeimogelijkheden. Daar komt bij dat we dit een aantrekkelijke sector vinden waar we de nodige (positieve) ervaringen mee hebben. Zo namen we eerder deel in succesvolle bedrijven als Capacity, Fysion Uitzendbureau en Arbo Support.”
Bert Stakelbeek legt uit waarom voor een participatie door Antea is gekozen. “We willen verder groeien . De behoefte bij onze klanten aan gespecialiseerd technisch personeel zal alleen maar toenemen en we willen zo min mogelijk nee-verkopen. We hebben gezocht naar een partner die ons kan helpen bij het in goede banen leiden van die groei. Antea heeft zowel de ervaring als het netwerk dat we zoeken. Als ondernemer sta je er toch vaak alleen voor. Met Antea krijgen we er een netwerk van ervaren ondernemers bij. Daar komt bij dat hun filosofie ons erg aanspreekt. Antea laat de ondernemer vrij in het ondernemen. We zoeken meer een inspirator en klankbord dan iemand die het stuur overneemt.”
De participatie in Yxion vindt plaats vanuit het zesde en zevende participatiefonds van Antea. Voor Antea Participaties VI is het de negende deelneming. Het fonds participeerde eerder in onder andere mediabedrijf Eye Media, IT-bedrijf Finalist en kaasbedrijf Uniekaas. Voor Antea Participaties VII is Yxion de tweede participatie nadat medio dit jaar een belang werd genomen in Ingenieursbureau Zonneveld in Rotterdam.
Meer info over Yxion is te vinden op de website www.yxion.nl

Antea investeert in ingenieursbureau Zonneveld

Antea heeft op 18 juni 2015 een belang van 42% verworven in Zonneveld ingenieurs in Rotterdam. Zonneveld ingenieurs houdt zich bezig met engineering van hoogbouw in binnenstedelijke gebieden en gebouwen bestand maken tegen aardbevingen, terroristische aanslagen e.d. Bij de onderneming zijn 35 medewerkers werkzaam en de omzet bedraagt circa € 5 miljoen. Meer informatie over Zonnveld ingenieurs is te vinden op de website www.zonneveld.com

Uniekaas Beheer B.V. te Kaatsheuvel

Antea heeft op 25 september 2014 een belang van 25% verworven in Uniekaas in Kaatsheuvel. Uniekaas is actief in het bewerken, rijpen, verpakken en verkopen van kaasproducten. Uniekaas heeft een omzet van circa € 100 miljoen en heeft 150 personeelsleden in dienst. Het bedrijf is met haar drie merken (Uniekaas, Parrano en Tjiezi) zeer internationaal actief. Circa 50% van de omzet wordt in het buitenland behaald, waarbij de Verenigde Staten de belangrijkste markt is. Meer informatie over Uniekaas is te vinden op de website www.uniekaas.nl

Tradinco Group B.V. te Berkel en Rodenrijs

Antea Participaties heeft op 27 september 2013 een belang van 41% verworven in Tradinco Instrumenten-Apparaten B.V. in Berkel en Rodenrijs. Tradinco is leverancier van kalibratie-apparatuur en sensoren. Zij bestaat sinds 1963 en levert met name aan de olie- en gasindustrie, (petro)chemische industrie en semiconductor-industrie. Tradinco heeft 33 personeelsleden en is wereldwijd actief met eigen vestigingen in Nederland en India. In Nederland is het bedrijf marktleider. De rest van de aandelen is in handen van Richard Derksen, de algemeen directeur, Joost Geluk, de voormalig DGA en een Informal Investor uit het Antea-netwerk die bekend is met de sector waarin Tradinco actief is. Meer informatie over Tradinco is te vinden op de website www.tradinco.com