Antea koopt grootste isolatieplatform

Investeringsmaatschappij Antea uit Den Haag heeft samen met Buy-In Manager Tom Nijhuis (44 jaar) Isolatiegilde uit Enter gekocht, het grootste isolatieplatform van Nederland alsmede Alpine Isolatie, een van de dealers van het Isolatiegilde.

Isolatiegilde houdt zich bezig met de isolatie van woningen. Zij doet dat via een netwerk van 23 aangesloten dealers door heel Nederland. Totaal isoleert het bedrijf dit jaar zo’n 12.000 woningen. Het hoofdkantoor in Enter houdt zich bezig met het genereren van leads, het inplannen van afspraken met particuliere woningbezitters, de planning van de werkzaamheden, de inkoop van de materialen en uiteindelijk de facturatie aan de consument. De zelfstandige dealers kunnen zich volledig richten op de core business en doen de klantbezoeken en de uitvoering van de isolatiewerkzaamheden (dak-. vloer- en muurisolatie). Isolatiegilde ontzorgt haar dealers verder volledig.

Tom Nijhuis: “Met deze Management Buy-In gaat een droom in vervulling. Ik heb me altijd al willen inkopen in een bedrijf en met Isolatiegilde is dat nu gelukt. Een prachtig bedrijf in een markt met positieve groeivooruitzichten dat goed bij mij past. Duurzaamheid is geen hype. De behoefte aan energiebesparing blijft, ook bij een lagere gasprijs dan vorig jaar. Nederland loopt nog enorm achter op de duurzaamheidsdoelstellingen waar zij zich in Europa aan heeft gecommitteerd. Dat betekent dat de markt voor isolatie de komende 10 jaar nog sterk zal groeien. Bovendien zorgt het isoleren van je pand voor een hoger energielabel en daarmee voor een hogere prijs als je je woning ooit wilt verkopen. Ik verwacht dat nog meer isolatiebedrijven zich graag als dealer bij ons willen aansluiten. In een aantal regio’s in het land zoeken we nog dealers. Maar ik zie ook zeker kansen voor ons op andere energiebesparingsproducten als zonnepanelen en warmtepompen. De consument is op zoek naar een totaaladviseur hierbij. Isolatiegilde kan die rol vervullen. Tenslotte zie ik mogelijkheden op de zakelijke markt. Daar doen we op dit moment weinig in. We richten ons nu vrijwel volledig op de particuliere markt. Maar ook woningcorporaties en bedrijven zullen aan de slag moeten als het gaat om de energietransitie.

Robert De Boeck, Managing Partner van Antea: “Isolatiegilde is een mooie aanvulling op de portefeuille van ons negende fonds, Antea Participaties IX. Na Kwalitaria, Ventus, The People Group en Westpoort is dit de vijfde investering in dit fonds. Met een omzet van € 9 miljoen, een goede winstgevendheid en positieve groeivooruitzichten past dit bedrijf goed bij Antea. Gezien deze vooruitzichten zochten we al langer een investering in de isolatiesector. Met Tom Nijhuis hebben we een geschikte opvolger voor Theo Hoeflaak gevonden. Theo blijft nog een ruime periode betrokken voor een goede overdracht aan Tom. Antea heeft positieve ervaringen met Management Buy-Ins. In onze bijna 25-jarige historie hebben we deze transactiesoort al heel vaak gedaan en bijna altijd met succes. De MBI is in het segment waar Antea actief is, het Midden- en Kleinbedrijf, een niet weg te denken instrument voor opvolging van DGA’s die ermee willen stoppen.”

Verkoper is Theo Hoeflaak (42 jaar), die het bedrijf in 2014 startte. “Ik heb met Isolatiegilde iets heel moois opgebouwd en we kunnen nog fors verder groeien. Dat komt ook duidelijk naar voren uit het commercieel due diligence-onderzoek dat Antea heeft laten uitvoeren door een extern bureau. Maar ik ben niet de juiste man voor de fase die het bedrijf nu ingaat. Ik bemoei me teveel met de details. Ik ben ondernemer en geen manager. Ik vind bouwen vanaf de start mooier dan uitbreiden. Dit bedrijf heeft de potentie om nog minstens te verdubbelen de komende jaren, maar niet onder mijn leiding. Antea en Tom kunnen dat wel. Tom heeft de ideale achtergrond voor deze job. Hij heeft ruime ervaring in leidinggevende sales- en marketingfuncties in onder meer de energiesector, heeft ervaring met een dealernetwerk als distributiekanaal en komt uit Twente.

Antea Participaties in het kort

Antea Participaties verstrekt risicodragend vermogen aan ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf. De aandacht is gericht op jongere bedrijven met een groeipotentieel en een ‘track record’ van enkele jaren. Daarnaast gaat de interesse uit naar volwassen ondernemingen in de expansiefase of bedrijven die te maken krijgen met een management buy-in / buy-out als oplossing voor een opvolgingsprobleem van de DGA.