Antea investeert in Westpoort

Antea heeft zojuist een participatie gerealiseerd in opleidingscentrum Westpoort. Westpoort is een opleider actief op het gebied van arbo-gerelateerde cursussen binnen de domeinen mobiliteit en veiligheid. Voorbeelden zijn veel wettelijk verplichte trainingen voor heftruckchauffeurs, aannemers, asbestsaneerders en beroepschauffeurs. Westpoort is in 2011 opgericht en heeft een vijftal locaties, zijnde Amsterdam (HQ), Waddinxveen, Den Bosch, Meppel en Sneek. De omzet in 2022 was € 7 miljoen. Het bedrijf heeft ongeveer 20 medewerkers in dienst en maakt gebruik van een pool van 150 ZZP-docenten.
Deze transactie betreft een Management Buy-Out waarbij de algemeen directeur Mark Hoogweg, die 35 jaar oud is en sinds 2018 bij Westpoort werkt, 10% van de aandelen heeft verworven. Antea heeft de overige 90% van de aandelen verworven. De voormalige aandeelhouders waren beperkt tot niet actief in de operatie van de onderneming en hebben na overname geen rol meer in het bedrijf.
Westpoort heeft als groeistrategie om de komende jaren door te groeien naar landelijke dekking, middels het openen van nieuwe vestigingen. Tevens is Westpoort van plan haar aanbod te verbreden met cursussen gerelateerd aan de energietransitie.
Deze participatie is na de deelnames in Kwalitaria, Ventus en The People Group de vierde investering van Antea Participaties IX.
Mark Hoogweg, algemeen directeur Westpoort: “Ik ben blij van de aandeelhouders en Antea de kans te hebben gekregen om een Management Buy-Out te doen. Ik heb een heel goed gevoel bij de samenwerking met Antea en zie nog veel groeikansen voor Westpoort. De veiligheidseisen in de bouw, de industrie en transport nemen alleen maar toe en dat speelt ons in de kaart.”
Maarten Herreveld, Investment Manager bij Antea: “Westpoort is een mooie aanvulling op de portefeuille van fonds IX. We hadden nog geen deelneming in een opleider. Met Mark Hoogweg halen we een manager in huis die zich meer dan bewezen heeft. Dat is het mooie van een Management Buy-Out. MBO’s en pre-exits hebben onze voorkeur boven Management Buy-Ins, waarbij we nieuw management van buiten moeten halen. We gaan snel aan de slag met de vorming van een Raad van Commissarissen uit onze kring van Informal Investors die Mark kunnen helpen bij de voorgenomen groei.”

Antea Participaties in het kort

Antea Participaties verstrekt risicodragend vermogen aan ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf. De aandacht is gericht op jongere bedrijven met een groeipotentieel en een ‘track record’ van enkele jaren. Daarnaast gaat de interesse uit naar volwassen ondernemingen in de expansiefase of bedrijven die te maken krijgen met een management buy-in / buy-out als oplossing voor een opvolgingsprobleem van de DGA.