Antea investeert in grootste cafetariaformule

Kwalitaria, de grootste cafetariaformule van ons land, gaat met Antea de volgende fase in. Met 134 vestigingen ons land zocht Kwalitaria een sterke partner die haar kan ondersteunen in de gewenste groeiversnelling in de komende jaren. Als ondernemende (franchise) cafetariaformule wil Kwalitaria de komende jaren 15 nieuwe vestigingen per jaar openen en wil het een jaarlijkse omzetgroei van 20% realiseren. De consumentenomzet bedroeg in 2021 € 58 miljoen en het hoofdkantoor telt 25 werknemers. Daarnaast zijn in de vestigingen nog enkele honderden werknemers actief. Alle vestigingen zijn in handen van franchisenemers.

Met de toetreding van Antea als groeipartner vergroot Kwalitaria haar mogelijkheden om de groeiambities versneld te realiseren. Hierbij zijn overnames van bestaande cafetaria’s en locaties samen met investeringen in het online platform belangrijke speerpunten. Daarnaast is afgelopen jaar het concept ‘Take Away & Delivery’ geïntroduceerd, een nieuwe variant met kleinere vestigingen met focus op afhaal en op locaties in de binnenstad. Ook betreedt Kwalitaria de komende jaren de zakelijke markt met alternatieven voor catering van bedrijven en zal het aandeel vegetarische producten in het assortiment belangrijker gaan worden.

Kwalitaria verwacht met 20% groei per jaar een snellere groei dan het marktgemiddelde (7%) als gevolg van de leidende marktpositie en de bewezen succesvolle franchiseformule. Deze stelt ondernemers die zich aansluiten bij de Kwalitaria formule in staat concurrentievoordelen te realiseren o.a. op  het gebied van huisvesting, inrichting, inkoop, innovatie, marketing en het online platform.

Het management-team blijft onveranderd de directie voeren en vergroot haar aandelenbelang naar 20%. Allen hebben uitgebreide managementervaring en bekleden hun functies al langere tijd. Ook oprichter Antonio Stroes blijft operationeel bij het bedrijf betrokken. Hij wordt verantwoordelijk voor nieuwe vestigingen en behoudt 25% van de aandelen. Het belang van Antea in Kwalitaria bedraagt 55%.

Joep Leemans, algemeen directeur Kwalitaria: “De samenwerking met Antea geeft ons de mogelijkheid onze leidende positie in de markt verder uit te bouwen. Zo willen wij niet alleen fors gaan investeren in nieuwe vestigingen maar ook in uitbreiding van ons online bestelplatform. Bijna de helft van onze omzet wordt al online gerealiseerd. Een belangrijke doelstelling is daarnaast het aantrekken van franchisenemers zoals voor onze nieuwe variant ‘Take Away & Delivery’. Zeker in turbulente tijden is ons motto ‘samen sterk’ van toepassing waarbij wij altijd de beste voorwaarden scheppen voor onze ondernemers. Ik kijk er naar uit om met alle Kwalitaria medewerkers invulling te gaan geven aan de verdere groei van ons merk.”

Antonio Stroes, oprichter van Kwalitaria: “Nadat de onderneming in 1989 door een familielid is opgericht kwam ik in 2003 in de positie om dit mooie merk te kopen en verder uit te bouwen. In bijna 20 jaar tijd hebben we van Kwalitaria van een kleine speler de grootste cafetariaformule van ons land kunnen maken. Met de toetreding van Antea komt Kwalitaria in een nieuwe groeifase met meer mogelijkheden om het merk in nieuwe plaatsen in ons land te introduceren. Er is nog heel veel groeipotentieel en in mijn nieuwe rol zal ik nieuwe vestigingen en ondernemers binnen Kwalitaria met hart en ziel gaan ondersteunen.”

Robert De Boeck, managing partner van Antea: “De foodservice is een interessante markt vanwege de consolidatiemogelijkheden en de stabiele groei van deze sector. Daarbij is Kwalitaria koploper in de sector. Juist in tijden waarin rendementen van sommige cafetariahouders onder druk staan zijn er mogelijkheden voor een sterke, marktleidende formule als Kwalitaria. Het bedrijf loopt voorop op het gebied van ondernemerszin en het inspelen op blijvende trends als gezondere voeding en ophalen en afhalen. Het bedrijf bestaat al ruim 30 jaar en heeft een grote en trouwe klantenkring. Het biedt daarnaast ondernemers kansen om met een eigen inleg vanaf € 50.000 hun eigen vestiging openen. Samen met het managementteam verwachten we veel van deze eerste investering van ons recent opgerichte fonds Antea Participaties IX.

Antea Participaties in het kort

Antea Participaties verstrekt risicodragend vermogen aan ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf. De aandacht is gericht op jongere bedrijven met een groeipotentieel en een ‘track record’ van enkele jaren. Daarnaast gaat de interesse uit naar volwassen ondernemingen in de expansiefase of bedrijven die te maken krijgen met een management buy-in / buy-out als oplossing voor een opvolgingsprobleem van de DGA.