Antea Art en Piet Mondriaan

Op 21 april jl. organiseerde Antea voor een selectieve groep fusie- en overname-adviseurs een rondleiding in Kunstmuseum in Den Haag bij de expositie Rondom Mondriaan. Onder deskundige begeleiding van kunsthistoricus Benno Hillebrand werd nader kennis gemaakt met het werk van Mondriaan.

In 2022 is het 150 jaar geleden dat een van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw geboren werd: Piet Mondriaan (1872-1944). Kunstmuseum Den Haag, dat met ruim 300 werken de grootste collectie Mondriaans ter wereld heeft, laat dit niet ongemerkt voorbij gaan. Speciaal voor dit jubileum maakten directeur Benno Tempel en conservator Caro Verbeek een tentoonstelling waarin zij laten zien hoe Mondriaan zich bewoog tussen zijn vrienden en tijdgenoten, en hoe groot zijn artistieke invloed is op de kunstenaars na hem.

De Mondriaancollectie van Kunstmuseum Den Haag illustreert Mondriaans gehele ontwikkeling waardoor zijn weg naar de abstractie hier zo prachtig te volgen is. Mondriaan veranderde vaak drastisch van stijl. Hij ruilde zijn vroege donkere landschappen in voor de speelse composities van De Stijl en de (mede door hem) ontwikkelde Nieuwe Beelding. De Victory Boogie Woogie – het laatste schilderij dat Mondriaan maakte en een hoogtepunt in zijn oeuvre – wordt in deze tentoonstelling als een grande finale gepresenteerd, maar ook als een startpunt voor naoorlogse en moderne abstracte kunst.

Kunstkenner Hillebrand liet tijdens de rondleiding zien, dat Mondriaan geïnspireerd is door de muziek. Met name de Jazz bracht hem een gevoel van ritme en variatie bij dat terug te zien is in zijn werk.

Na de rondleiding werd bij een broodje op kantoor van Antea, dat recht tegenover het Kunstmuseum ligt, stil gestaan bij de situatie op de overnamemarkt in het MKB. Antea herkent zich in het beeld dat door de adviseurs werd geschetst: veel DGA’s in het MKB overwegen verkoop van hun bedrijf. Ook de pre-exit waarbij een DGA een deel van de aandelen verkoopt aan een investeerder en operationeel nog betrokken blijft, blijkt nog altijd zeer in trek te zijn bij ondernemers én investeerders.

Antea Participaties in het kort

Antea Participaties verstrekt risicodragend vermogen aan ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf. De aandacht is gericht op jongere bedrijven met een groeipotentieel en een ‘track record’ van enkele jaren. Daarnaast gaat de interesse uit naar volwassen ondernemingen in de expansiefase of bedrijven die te maken krijgen met een management buy-in / buy-out als oplossing voor een opvolgingsprobleem van de DGA.