Antea verkoopt belang in APOC Aviation

Antea heeft haar 30%-belang in APOC Aviation in Berkel en Rodenrijs verkocht en behaalde een rendement van ruim 57% per jaar op deze deelneming. Investeringsmaatschappij Egeria heeft via de overname van het Antea-belang en dat van een aantal andere aandeelhouders een meerderheidsbelang verworven in deze snelgroeiende specialist in de handel van herbruikbare vliegtuigonderdelen. Directeur Max Lutje Wooldrik van APOC die het bedrijf in 2014 oprichtte: “We zien enorme groeikansen voor APOC. Juist de Coronacrisis in de luchtvaartsector biedt aan de inkoopkant grote kansen als je een lange termijn-horizon hebt. Je kunt vliegtuigen, landingsgestellen en motoren nu tegen zeer aantrekkelijke prijzen kopen. Als straks de crisis voorbij is kun je enorme marges maken bij verkoop van onderdelen.”

Antea trad in 2016 toe toen er behoefte bestond aan een klankbord en een professionele investeerder met ervaring met snelgroeiende bedrijven. Lutje Wooldrik: “Ik had op dat moment grote problemen met een aandeelhouder van het eerste uur, die puur denkend vanuit het eigen belang een rem zette op de groei van de onderneming. Ik kende Antea vanuit mijn vorige bedrijf en achteraf kan ik zeggen dat de toetreding van Antea voor een vliegwiel-effect heeft gezorgd. Niet alleen is vanaf dat moment een professionaliseringsslag gemaakt met een nieuwe accountant, een nieuwe CFO en een zeer deskundige Raad van Commissarissen. Ook is het met een aandeelhouder als Antea veel makkelijker om financiering van projecten te krijgen. Wij zijn een kapitaalsintensief bedrijf dus financiering is van groot belang. Via Antea zijn we in contact gekomen met een aantal Informal Investors en met crowdfundingplatforms als Geld voor Elkaar en NL Invest die veel projecten hebben gefinancierd.”

Robert De Boeck, Managing Partner van Antea: “APOC was voor ons een participatie die erg jong was toen wij in 2016 toetraden. Maar we zagen de markt en Max zitten en zoals altijd in ons vak gaat het vooral om de ondernemer. Max heeft het uitstekend gedaan de afgelopen jaren een forse omzetgroei gerealiseerd met een uitstekende winstgevendheid. Eén van de krachten van Max is dat hij hele goeie mensen om zich heen weet te verzamelen. Niet voor niets was hij vorig jaar de winnaar van de Antea-Award voor de Beste Antea-ondernemer.”

Waarom Antea dan toch afscheid heeft genomen? Max Lutje Wooldrik: “Tot vorig jaar kochten we altijd vliegtuigen zonder de motor, omdat de motor het duurste onderdeel is van een vliegtuig. Bovendien is dat een speciale tak van sport waar je een specialist voor moet aantrekken. Die zijn schaars. Omdat het bij de inkoop een groot voordeel is als je ook in staat bent om de motor te kopen wilden we wel graag in die markt ook actief worden. Toen we vorig jaar een motorspecialist in huis konden halen hebben we dat direct gedaan. Door de toevoeging van motoren aan onze business is de kapitaalsbehoefte fors toegenomen. Willen we de kansen in die markt benutten hebben we zeker € 40 tot € 50 miljoen kapitaal nodig. Tot dusverre deden we alles met crowdfunding, maar dat gaat steeds om relatief kleine bedragen en daarnaast kun je niet blijven lenen. Op enig moment heb je ook een veel groter eigen vermogen nodig. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een sterke partner en zijn blij dat we die met Egeria hebben gevonden. Ik ben zelf aandeelhouder gebleven waardoor ik kan meeprofiteren van de forse groei die we verwachten door te maken. Op korte termijn willen we naar € 100 miljoen omzet.”

“Antea had ervoor kunnen kiezen om gedeeltelijk aandeelhouder te blijven samen met Egeria. Dat we daarvoor in overleg met onze Raad van Commissarissen niet hebben gekozen heeft niets te maken met een gebrek aan vertrouwen in APOC. We zijn ervan overtuigd dat deze parel uit de Antea-portefeuille nog een behoorlijke groeispurt gaat maken. Maar Antea is vergeleken met Egeria een klein fonds waardoor we steeds verder zouden verwateren en een heel klein belang zouden overhouden zonder zeggenschap. Dat past niet in ons beleid. Daar komt bij, dat we voor onze participanten met deze exit een uitstekend rendement hebben behaald. We zijn ingestapt toen de onderneming nog in de kinderschoenen stond en hebben in 4 jaar tijd de ontwikkeling meegemaakt naar een dominante speler op de wereldmarkt voor gebruikte vliegtuigonderdelen. We hebben een rendement (IRR) van ruim 57% per jaar gemaakt op ons aandelenbelang in APOC. In een tijd van Coronacrisis, die de luchtvaartsector fors raakt, zijn we blij dit voor onze participanten te hebben gerealiseerd. Hoe jammer we het ook vinden om afscheid te nemen van een sterk groeiend bedrijf als APOC en een zeer bevlogen ondernemer als Max, er is altijd een tijd van komen en gaan. Wij wensen Max en Egeria een goede toekomst toe”, aldus Robert De Boeck.

APOC Aviation

Antea Participaties in het kort

Antea Participaties verstrekt risicodragend vermogen aan ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf. De aandacht is gericht op jongere bedrijven met een groeipotentieel en een ‘track record’ van enkele jaren. Daarnaast gaat de interesse uit naar volwassen ondernemingen in de expansiefase of bedrijven die te maken krijgen met een management buy-in / buy-out als oplossing voor een opvolgingsprobleem van de DGA.