Tweede Antea-exit in korte tijd

Antea heeft haar belang van 55% in Arbo Support Group B.V. in Hoogvliet via een Management Buy-Out verkocht aan het management en aan hands-on investeerder ACE Partners. Na de verkoop van ACT eind juli is dit de tweede exit van Antea op rij.

Arbo Support, adviseurs voor veilig werken in de industrie, richt zich op het verbeteren van de arbeidsveiligheid in de industriële sector. Arbo Support heeft een jarenlange ervaring in diverse bedrijfstakken (als (petro)chemie, energie, bouw, voedingsmiddelen en farmacie). Arbo Support heeft vestigingen in Hoogvliet, Zwolle en Maastricht.

Beide partijen zijn verheugd met de Management Buy-Out. Peter van Dobben de Bruyn, directeur van Arbo Support: “Bij de toetreding van Antea in 2012 hebben we er bewust voor gekozen om het management ook aandeelhouder van de onderneming te maken. Dit is immers een mensenvak dus binding van onze key-mensen is erg belangrijk. Het is mooi om te zien dat deze mensen nu een volgende stap zetten en via een Management Buy-Out hun belang verder uitbreiden. Ik draag het stokje dan ook met het volste vertrouwen over aan mijn mannen en aan ACE.”

Pieter Wilde, Partner van Antea: “Arbo Support heeft een goede ontwikkeling doorgemaakt sinds onze toetreding in 2012, vooral dankzij Peter en de rest van het management. Zij hebben het in een niet eenvoudige markt uitstekend gedaan. Hoewel het voor ons een relatief snelle exit is, leek het ons gezien de voorgenomen pensionering van Peter en de interesse van het management een geschikt moment om uit te treden. We hebben een mooie rit gemaakt en kunnen met een rendement van 32,4% per jaar onze participanten een goed resultaat bieden. We wensen Peter en het management het allerbeste. We zullen Arbo Support met belangstelling blijven volgen.”

Voor Antea is dit de tweede exit in korte tijd. Op 30 juli jl. werd een belang van 31,7% in Amsterdam Capital Trading Group B.V. te Amsterdam verkocht aan het management van ACT. ACT is een sales- en tradinghuis op het gebied van environmental products als bijvoorbeeld CO2-emissierechten en groencertficaten. ACT heeft vestigingen in Amsterdam en San Francisco. Antea was aandeelhouder sinds oktober 2011. Ook op deze investering werd door Antea een goed rendement behaald: van 25,8 % op jaarbasis.

Robert De Boeck, Managing Partner van Antea: “Wij vinden het een goed exitklimaat. Ondernemers hebben weer meer vertrouwen en banken zijn weer bereid overnames te financieren. In een dergelijk klimaat liggen Management Buy-Outs voor de hand en staan we ervoor open een deel van de portefeuille van onze fondsen V en VI te verkopen als daar goede rendementen te behalen zijn.
Deze portefeuille is voor een belangrijk deel gevormd tussen 3 en 7 jaar geleden. Indien we bij een exit van bedrijven uit deze portefeuilles goede rendementen kunnen realiseren, is een verkoop zeker een optie die we serieus overwegen, ook indien we in sommige bedrijven nog maar relatief kort aandeelhouder zijn. We maken onze participanten hier blij mee.”

Tweede Antea-exit in korte tijd

Antea Participaties in het kort

Antea Participaties verstrekt risicodragend vermogen aan ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf. De aandacht is gericht op jongere bedrijven met een groeipotentieel en een ‘track record’ van enkele jaren. Daarnaast gaat de interesse uit naar volwassen ondernemingen in de expansiefase of bedrijven die te maken krijgen met een management buy-in / buy-out als oplossing voor een opvolgingsprobleem van de DGA.