‘Met een pre-exit kun je voorsorteren op een definitief afscheid’

Frans van der Linde,
ex-DGA Ingenieursbureau Zonneveld

Pre-Exit

Hoe kan Antea helpen bij een Pre-Exit?

Liever één vogel in de hand dan tien in de lucht

Soms is het voor een ondernemer interessant om een deel van de aandelen in de onderneming te gelde te maken. Een zogenaamde pre-exit. Simpelweg om het ondernemingsrisico te spreiden door een voorschot te nemen op een deel van de waarde die de onderneming bezit.

 

Wanneer is een Pre-Exit iets voor u?

Als ondernemer steekt u jarenlang veel energie in uw bedrijf en vaart u mee op de woelige baren van de economie. Zo bouwt u als ondernemer weliswaar vermogen op als beloning, maar wanneer is het nu tijd om die opgebouwde waarde te verzilveren? Aandelen in een onderneming vertegenwoordigen een waarde. Die waarde kan fluctueren. Dat heeft niet alleen te maken met de winstgevendheid, het track record en de toekomstverwachtingen van het bedrijf, maar ook met de waarde in het economische verkeer en de investeringsbereidheid van mogelijk kopende partijen.

Het moment dat u een bod op het bedrijf krijgt is niet altijd het moment dat u wilt verkopen. Misschien vindt u dat het moment nog niet is aangebroken omdat het bedrijf over een paar jaar nog veel meer waard is en u net een aantal investeringen gedaan hebt waarvan de return of investment in de toekomst ligt. Wellicht vindt u het nog veel te leuk om te ondernemen en bent u er simpelweg nog niet aan toe om te stoppen met uw onderneming. Mogelijk bent u zelfs tot de conclusie gekomen dat uw bedrijf nog te afhankelijk is van uzelf om te kunnen verkopen?

Waarom kiezen voor Antea Participaties?

U kunt in deze gevallen samen met Antea ‘optrekken’ om de onderneming samen verder uit te bouwen. Wat Antea hierin voor u als partner kan betekenen:

  • jarenlang ervaring als klankbord voor ondernemers in de groeifase;
  • beschikt over een uitgebreid relatienetwerk om u als ondernemer te ondersteunen;
  • onderneming minder afhankelijk van uzelf als DGA te maken;
  • maatregelen als het aanstellen van een klankbord in de vorm van een raad van commissarissen;
  • eventueel extern aantrekken van additioneel management;
  • het verdelen van taken en het toekennen van meer verantwoordelijkheden aan het tweede echelon binnen uw organisatie.

Hoe dan ook, heel wat ondernemers zitten zonder het zich te realiseren op een berg met geld en laten ‘alle eieren in een mandje’ liggen tot ze de door hen zelf bepaalde pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Een gedeeltelijke herplaatsing van het aandelenkapitaal (pre-exit) kan in deze gevallen soelaas bieden. Zo is er sprake van risicospreiding door een deel van de aandelen in het bedrijf te vervreemden met het voordeel dat de vrijgekomen middelen naar eigen inzicht te besteden zijn, terwijl u toch aan het roer van uw eigen onderneming blijft staan om op een later moment, als de aandelen verder in waarde gestegen zijn, de rest van de aandelen van de hand te doen. Hierbij bleek in het verleden het Antea netwerk van potentiële kopers van grote toegevoegde waarde. Ook wat dat betreft heeft Antea een reputatie hoog te houden.

Meer weten over een Pre-Exit?

Wilt u weten of een pre-exit tot de mogelijkheden behoort voor uw bedrijf? Neem dan contact op met Antea.

Pre-Exit Praktijk
voorbeelden

Antea realiseerde pre-exits voor onder andere:

Sorry, no posts matched your criteria.