Pan-Oston

Pan-Oston houdt zich bezig met de productie en verkoop van check-out counters (kassameubelen) voor met name supermarkten. Klanten zijn onder meer Albert Heijn, Jumbo, Intratuin, Marks & Spencer en Sainsbury’s. Het bedrijf behaalde op moment van verkooop door Antea met 80 mensen een omzet van circa € 10 miljoen. Ongeveer de helft van de omzet betrof export. Sinds de overname in oktober 2005 is deze export fors toegenomen. Het belang van Antea in Pan-Oston bedroeg 75%.

Ralf Hovenga

Directeur/aandeelhouder Pan-Oston

“Ik was 39 toen ik besloot een eigen bedrijf te zoeken. Ik had een prachtige carrière bij een multinational achter de rug, maar als je het als manager zo goed weet, moet je het ook maar een keer zelf doen. Via een fusie- en overname-adviseur kwam ik in contact met Antea Participaties, die net bezig waren een bedrijf in kassameubels over te nemen. Antea richt zich nadrukkelijk op management Buy-Ins en heeft een goed overzicht van de mogelijkheden in de markt. Als MBI-er profiteer je ook nog van hun expertise.

Antea heeft veel ervaring met overnames en met de bijbehorende aspecten zoals onderhandelingen, due diligence, contracten en bancaire financiering. In mijn geval hebben ze niet allen de juiste onderneming aangedragen, maar ook gezorgd voor een optimale mix van eigen en vreemd vermogen. Dankze het netwerk van Antea in de bankwereld hebben we een perfecte financiering kunnen regelen, waardoor ik met een bescheiden inbreng een behoorlijk belang in de onderneming heb kunnen verwerven.

De samenwerking met Antea is me uitstekend bevallen. Ze geven me als directeur erg veel operationele vrijheid en ze hebben gezorgd voor een Raad van Commissarissen bestaande uit toppers met ervaring op diverse gebieden; algemeen management, financiën en retail. Deze drie ervaren rotten zijn echt een klankbord voor me geweest, waar ik veel aan heb gehad.

In december 2012 was ik in de gelegenheid om het belang van Antea te kopen. Van Management Buy-In naar Management Buy-Out eigenlijk. De MBO is een goede uitkomst voor de onderneming, voor mij en voor Antea. Antea heeft een uitstekende exit gerealiseerd. Pan-Oston laat zien dat je ook in de maakindustrie in Nederland goed geld kan verdienen. Als ik geen MBO zou hebben gedaan en we het bedrijf zouden hebben verkocht, dan zou ik zeker opnieuw samen met Antea naar een nieuwe onderneming hebben gezocht.”