Amsterdam Capital Trading

Amsterdam Capital Trading houdt zich bezig met de handel in environmental products, onder meer CO2-emissirechten en groencertificaten. Zij is een sales- en tradinghuis actief in milieu gerelateerde markten voor eind-klanten in onder meer de industrie, energiesector en olie- en gassector. Zij bemiddelt tussen bedrijven die een tekort hebben en een overschot. ACT helpt bedrijven bij de verwezenlijking van hun milieudoelstellingen door innovatieve maatwerkoplossingen te bieden. Klanten zijn aansprekende namen als Total, Essent, Tata Steel, GDF Suez, Exxon, Stora Enso en Sabic. Het bedrijf heeft twee vestigingen ( in Amsterdam en New York) en behaalde op moment van verkoop door Antea met 35 medewerkers een omzet van circa € 125 miljoen. Het belang van Antea in ACT bedroeg 33%.

Jaap Janssen en Bram Bastiaansen

Directeuren/aandeelhouders, Amsterdam Capital Trading

“We groeien sinds onze oprichting in 2009 zo hard, dat we een professionele investeerder aan boord wilden halen met ervaring met snelgroeiende ondernemingen. Immers, wij hadden zeker toen (in 2011) hier zelf nauwelijks ervaring mee. Wij zijn altijd vanaf de start meewerkende voormannen in ons bedrijf geweest en wij vonden hulp bij de enorme groeimogelijkheden wenselijk. Omdat het bedrijf geen geld nodig had wilden we dat vorm geven via een herplaatsing, waarbij wij een minderheidsbelang zouden verkopen aan een investeerder. Dat had als bijkomend voordeel dat we al op jonge leeftijd wat vermogen konden creëren waardoor we privé ruimte kregen om bijvoorbeeld een nieuw huis te kopen. We leven nu en willen hier niet mee wachten tot we 65 zijn en het bedrijf verkopen.

Via onze fusie- en overname-adviseur hebben we met diverse partijen gesproken, maar hadden meteen bij Antea een goed gevoel. Ze hebben een ondernemende instelling en een prachtig netwerk aan Informals. Uit dat netwerk hebben we twee commissarissen gekregen waarmee we kunnen klankborden. Zij helpen ons bij de vele kansen en bedreigingen die we tegenkomen. De samenwerking verloopt uitstekend en de groei heeft zich goed doorgezet. Zelfs zodanig dat we de overnamefinanciering zojuist, tweeënhalf jaar eerder dan oorspronkelijk voorzien, volledig hebben afgelost.

Na een aantal jaren hebben we in goede harmonie Antea uitgekocht, omdat we op langere termijn door wilden gaan. Terugkijkend op de afgelopen drie jaar samenwerking met Antea kunnen we zeggen, dat de verwachtingen die wij ervan hadden meer dan zijn uitgekomen. Antea laat ons vrij in het ondernemen en in het verder ontwikkelen van de onderneming. Als we het over zouden moeten doen, zouden we zeker weer voor Antea kiezen als onze partner.”